Legsel compleet

Met de berekening ga ik uit van de datum 15 maart. Tel daar de benodigde broedduur bij op en je komt uit bij………de poll.

Verschillende malen zijn 2 eieren gezien. En als de camera netjes mee wil werken zal blijken of dit inderdaad het complete legsel is.

Onderstaand een filmpje van 19 maart gemaakt door DOF.
De tekst bij het filmpje is leuk om door Google Translate te halen.Β De prooi wordt in ieder geval goed vertaald. Een volvette rat.

– Henriette

 

387 gedachten over “Legsel compleet

 1. Voedering (prooi rat) van 2 kuikens in D. Kleintje doet goed mee en kan al flinke brokken naar binnenwerken. Grotere al wat donkerder in kleur. Legt reststuk van de rat achterin nest. Ze kijkt regelmatig omhoog. Denk dat de dag van werknemers op het terrein naar huis gaan en langs lopen.

  Cam. Lotte ligt eruit 😦

 2. D zit er rustig bij alsof er niks gebeurd is. Ze zal de gevaren wel kennen in de oehoe wereld.

 3. Jeminee A3ana, wat een spannende nacht heb jij achter je. Zit ik vaak in de nacht te kijken ga ik ook eens vroeg naar bed pffff Broedtijd is ook voor een oehoe een kwetsbare periode zijn. Had verwacht dat er meer verdediging zou zijn vanuit ma oehoe. Bij Lotte zagen we ook al meer activiteit wan de vos. Meer vossen ?? Dan zit de Zweedse toch een stuk veiliger. Denk overigens ook dat de geur de vos aantrekt. Hoop dat de vos, nu hij/zij plekje weet, niet meer pogingen doet komende weken.

 4. Hallo zeg…jij hebt een spannende nacht achter de rug Adriana.
  Als ik het zo lees zjn de kuikens door het oog van de naald gekropen.
  Niet zo verwonderlijk dat het nest een vos aantrekt. De Deense heeft er een abottair van gemaakt met kadaverlucht.
  Was dat rond 02.00 Nederlandse tijd ?

 5. Nu bij daglicht is duidelijk een duif als prooi te zien die voor haar ligt. Mussen stelen de veren die voor haar liggen weg.

 6. Nel, niet echt meer geslapen. Was om 7 uur wakker en meteen kijken. Gelukkig ligt ze daar of er niets gebeurt is. Ik vond het ook vreemd dat M niet kwam en dat ze ook geen alarm kreten eruit gooide. Misschien heeft HenriΓ«tte hier een verklaring voor. Vos was volwassen, middel grote hond zeg maar.

 7. Wat een verhaal A3ana. Kon je nog wel slapen daarna? En misschien is hierdoor inderdaad het raadsel van de kapotte eieren opgelost. En waarom ze zo vaak alert naar boven kijkt. Die DD heeft het daar wel te verduren zeg. Is het geen kl…herrie van de machines, is het een vos! Ik ben trouwens wel benieuwd hoe de verhoudingen eruitzagen. Ik bedoel grootte oehoe versus vos. Man niet gezien zeker. Je zou toch verwachten dat die z’n kroost komt verdedigen.
  Ze zit er nog steeds en ik heb 1 kuiken onder haar uit zien piepen, die zelf al pogingen deed om in een prooi te happen.
  En in Zweden hebben ze een uitstekende camera. Ze is nu zo ver ingezoomd, dat je haar wimpers kunt tellen. Het wriemelt lekker onder haar, af en toe wipt ze al slapend omhoog. Ik heb alleen nog die ene glimp van een kuiken kunnen opvangen.

 8. Het klinkt misschien gek maar het is zo spannend en ik kan niks doen. Kan er ook niet meer naar kijken. Ik hoop dat het straks nog allemaal normaal is. Vos had echt honger en was totaal niet bang.

 9. Voor het begon tilde V rat op en legde hem links neer. Pakte prooi wat jullie beschrijven hieronder, is geen waterhoen maar wel een flinke vogel met en staart van 10 cm. V blijft steeds veren omhoog en dan weer naar beneden, vos nog steeds in de buurt.

 10. Voor mij is het raadsel kapotte en verdwenen eieren/kuikens opgelost. Vos wist duidelijk waar die moest zijn……………….

 11. Pffffffff het begon om 2 uur/ Ik zit te trillen op mijn stoel. Zie D alert in het rond kijken, steeds naar boven. Denk er gaat wat gebeuren. Komt ineens rechts een Vos in beeld. Die ruikt aan de rug van V en die maakt zich groot. Vos bleef proberen en V van nest. Kuuks bleven plat. Na een paar minuten V terug maar Vos ook weer. V bleef wel op het nest maar kijkt steeds omhoog. Vos zit daar.

 12. Moeilijk om te zeggen wat er re in het gras ligt. Als DD het niet opgevoerd heeft vannacht, zal morgen uitsluitsel geven.

 13. Grapje πŸ™‚ Bij de D ligt r volgens mij een rat tussen het gras. Nieuwe verstop plek of durft M lief niet meer dichterbij te komen.

 14. De prooi in D licht nu echt op in IR licht. Lijkt nu vogel 😦 )

 15. Heel grappig om te zien dat de Bosuiltjes om beurten naar buiten staan kijken. Al vroeg nieuwsgierig naar de buitenwereld, of komen mam en pap er al aan πŸ™‚

 16. Grote bruine rat ligt er achterin het nest van de D. L v.d. kijker donkere prooi met groot wit vlak. V weer terug.

 17. Schitterend gezicht hoe de kuikens van de Zeearend zich al oprichten. Het pikken wat ik eerder dacht te zien is gewoon bedelen naar voedsel. Alles wat hoger is dan zichzelf geeft voedsel πŸ™‚

 18. D zeulen met rat na korte voedering. Lotte voedering 1 kuiken 2e ligt nog bij te komen πŸ™‚

 19. Nel, De eischaal bij Lotte was duidelijk zichtbaar, een deel op de grond andere helft at ze op. Nog 1 eitje te gaan πŸ™‚
  De prooi lag ook duidelijk zichtbaar naast haar, was niet te missen πŸ™‚
  De prooi bij D is wat lastiger te determineren, vrij bol en lijkt pluizig. Maar zag er net ook weer rare poten aan 😦

 20. Dat je dat allemaal ziet bij Lotte Wieland. Ik kan haar amper onderscheiden, zo goed gecamoufleerd ligt ze daar.

 21. D heeft zeker nog 3 prooien in nest. Probeerde 2 weerbarstige ratten weer te stapelen, niet dus πŸ™‚ Prooi vooraan lijkt een deel van konijn.

 22. Lotte 2e kuiken, eet net een mooie gave halve schaal na voederen van 1e.
  Bij D wiebelig gehannes om eten. Hoop dat ze beide in nest blijven. Ze lopen zelfs al buiten de rok van moe. Gevaarlijk gewiebel op de rand.

 23. Wanneer ik kijk bij D zie ik een bol wit liggen als V weg is. Is Bas weer voor 5 eeuwen verdwenen?

 24. Ik heb de Deense kuikens ook al een paar dagen niet gezien. Maar als ik zie hoe de Deense als een theemuts over de tweeling heenzit, groeien ze lekker.

 25. De Zeearenden blijven aan hun nest bouwen, worden weer behoorlijke stokken binnengebracht die ze gezamenlijk plaatsen. En de aanvoer van vissen. Moet daar aardig stinken πŸ™‚
  Lotte is weer in beeld met behoorlijke prooi naast haar.

 26. Beetje stormachtig in Denemarken en minder in de kk.
  De Zeearend daarentegen een volledige vangst van een visser binnengehaald. Zeker 20 vissen op een stapel. Moe kan niet kiezen ook weer logisch πŸ™‚
  Zweedse voedering van haar kroost. Ze is een stuk netter, vind ik, dan de Deense wat eischalen en prooi betreft. Daarin lijkt ze op Lotte.

 27. 04.30 het wordt vroeg donker in Zweden maar ook vroeg weer licht. Langzaam schemerd de dag weer rond deze tijd, mooi om te zien terwijl Lotte en de Deense nog in het donker kijken.

 28. Wat groeien de kuikens toch bizar hard. Heb ze een paar dagen niet gezien, viel elke keer tussen voederingen in. Ze zijn echt groot geworden en de happen die ze al naar binnen werken….

 29. Denk overigens dat onze D gewoon 2 eieren had en beide uitgekomen. Mooi resultaat voor Denemarken dit jaar.

 30. Lotte zit niet erg beschut tegen regen en hagel. Beetje verzopen katje.

 31. Bij BDL, de slechtvalken is de man erg broeds. Prachtige filmpjes. Ik weet niet of ik dit hier kan plaatsen, maar het is veel te leuk om er geen berichtje aan te wijden. πŸ™‚

 32. D vertrokken, hompje witte pluisjes blijven achter:-) met uitstekende prooiveren als bescherming.

 33. Je hebt van die oorbellen met een veer eraan, die heeft ze nu aan de snavel hangen πŸ™‚

 34. Mooi te zien hoe Lotte opbolt alsof er een golf door haar lijf gaat bij beweging onder haar.

 35. kleintjes van de deense worden nu een goed in beeld gevoerd πŸ™‚
  Ze heeft vast de cameratechniek van Pippi afgekeken

 36. Dan heeft ze de meerkoet met vleugel en al verschalkt vandaag πŸ™‚

 37. Nu krijg ik ook geen beeld uit Zweden. Bij nader onderzoek: er zitten gewoon te veel mensen te kijken. 533 is het maximum.
  Bij Lotte ligt nog een stukje eischaal en de veren in Denemarken zijn m.i. toch van de meerkoet.
  Je kunt er een matras mee vullen! πŸ™‚

 38. Haha Lotte eet haar 1e eierschaal, dus 1e kuiken is er van de 3 πŸ™‚

 39. Jeetje, D heeft een vloerkleed voor zich neergelegd. Soort van inloop mat tegen vieze voeten wss. Of ze wil ons eens uitgebreid laten zien welke prooi ze in de kk had πŸ™‚
  Lange zwarte veren, kraaiachtige ??

 40. Volgens Kalle zijn er inmiddels 2 kuikens gezien. Ik heb zelf helaas geen beeld in zweden 😦

 41. In vergelijking met D oehoe en Z zie je toch een behoorlijk verschil in rust en ontspanning. Ik weet ze kiest haar nestplek zelf. Z zit nu te dutten en D is constant alert door lawaai. Amerikaanse oehoe zat in een bloembak voor een raam ?? Opportunistische uilensoort ??

 42. Wat hebben oehoes toch een sterke gezichtsuitdrukking, zoals de D nu wel alert rondkijkt, staan haar ogen ontspannen en zacht bij al die menselijke herrie om haar heen. Een heel andere uitdrukking als M lief op nest komt, komt weliswaar veel dichterbij als hij prooi brengt maar is toch wel haar lief. Dat ‘strakke’ staren van een V oehoe naar M. De spanning komt bij mij nog binnen, als ik ernaar kijk. (Doe niet eens mee πŸ™‚
  Bij Zweedse komt iets bedreigend langs vliegen, ze komt omhoog en zet haar veren op. Blik wordt ook gelijk anders. Meen dat toch minder te zien bij andere uilen, of vergis ik mij ??

 43. blijkbaar heeft DD grote schoonmaak gehouden. De muur is verdwenen en alles ligt weer in de KK.

 44. Nou zeg Henriette, je kent dat liedje vast wel van “Niemand laat z’n eigen kind alleen, je bouwt het liefst een muurtje om haar heen”. Dat doet ze dus heel goed. πŸ˜‰

 45. Tjonge zeg, wat een protserige tante met al die jacht trofeeen πŸ¦πŸ°πŸ­πŸ€πŸπŸ‡πŸ•Š
  Nog even en de complete fauna van Denemarken ligt daar.

 46. De zeearend probeert de jongen warm en droog te houden onder pak sneeuw.

 47. Zweedse legt de prooi, denk rat, achter haar tegen de wand. Heeft er zelf ook flink van gegeten. Zit mooi gecamoufleerd tegen de rotswand zo in die nis. Van afstand niet te onderscheiden denk ik.

 48. Zweedse aan het voederen, kuiken goed te zien. Piepte al aardig tussen borstveren van moeke door. Camera heel sterk ingezoomd. Kan nog niet zien of het er meer waren. 1 kuiken in ieder geval al krachtig aanpakken van voedsel.

 49. Ik denk dat ik een stukje kuiken van Pippi gezien heb. De cam in Zweden moet ook regelmatig ververst, net als in DK.

 50. Bij afvalverwerker Twence in Hengelo is een Oehoepaar dat deze plaats uitgezocht zal hebben in de combi uiterlijk en voedselvoorziening. Daar worden natuurlijk ook ratten bestreden om een explosie daarvan te voorkomen.
  Of de soort bestrijding inmiddels is aangepast weet ik niet. Maar lijkt mij wel als Twence graag de Oehoes noemt en er trots op zijn ?

 51. Hier nesten van mussen, spreeuwen en een merel in de tuin. Heerlijk. Geen last van eksters of kraaien die de nesten leeg halen.

 52. Heb in mijn tuin een proefnest van?? En een nest voor de merel wederom in die overheerlijke bamboe (denk er af en toe zelf anders over πŸ™‚ mijn hond weer niet. Hoop dat het nest succesvol is en dat zal zeker niet aan de ouders liggen maar meer aan mijn kat 😦 Is ook maar een dier en kan ze maar moeilijk overtuigen.

 53. Nel, stel dat dat idd het geval is. Als je kijkt wat de uilen eten, rat en waterhoen voornamelijk voor de cam. kan het ook zijn dat de ratten en/of hoen de vervuiling in zich meedragen. Stel dat ze ratten bestrijden op bepaalde manier zou dat uiteindelijk in de uil terecht komen of vervuiling van het water zelf, einde van voedselketen de oehoe uil. Uiteindelijk de dood van de uil zelf die het gif ophoopt in zijn/haar lichaam. Zelfde doodsoorzaak bij veel uilen in Limburg geconstateerd door onderzoek van de gevonden dode uilen. Salmonella kan ook problemen voor vogels opleveren. Dat is nog niet onderzocht bij uilen/oehoes enz. Wel een vermoeden bij andere vogels als doodsoorzaak.

 54. De kleintjes van DD worden al groter (gelukkig maar). Af en toe piept er een wit kopje uit moeders borstveren. De berg prooien lijkt maar niet te slinken. Er ligt een rat, een hoopje meerkoeten en een half afgekloven meerkoet achteraan.
  In Zweden lijkt Pippi besef te hebben van de cam. Ze voedt met de staart naar de cam toe. “Jullie krijgen voorlopig nog niks te zien, wat dacht je wel. Het zijn mijn kuikens of kuiken”. Wat een gedachten op de vroege morgen. πŸ˜‰
  Maar… dat idee van Wieland, dat latere eieren een te dunne schaal hebben, daar kan ik me eigenlijk wel in vinden. Het is nu al het tweede jaar dat er een ei met struif is opgegeten. Je weet natuurlijk niet welke chemicaliΓ«n er in de groeve gebruikt worden. Als ze er al gebruikt worden.

 55. V weer terug. Ze heeft er moeite mee om op het nest te komen zonder de kuikens te pletten.

 56. Zoals je het beschrijft, Wieland, zie ik het helemaal voor me. De Deense kan zo lekker kuisen en organiseren, en dan die kop erbij. Het is een leuk dier.

 57. D V bekijkt haar kk eens van dichtbij. Eerst pakt ze een verse rat bovenop toen haar oog viel op een rat onderaan de berg. Trok deze toch al wel wat stijf in de botten rat tevoorschijn. Verlegt deze weer achterop de berg bij de andere huisgenoten, en gaat er dan weer rustig bij zitten. Zucht…..kan weer niet kiezen.

 58. Al die tijd Zweden kunnen ontvangen. Krijg nu helaas maar lastig verbinding. Zucht!

 59. Kleinste kuiken zeearend heeft nu eindelijk de tafel voor zichzelf en wordt flink gevoerd, gelukkig!!

 60. Helaas lukt het me via jouw link ook niet Henriette.

  Evengoed toch een mooie score aan nesten in je tuin. De merel begint vast wel weer opnieuw

 61. Tuinperikelen:
  De arme merel is 1 dag voor het uitkomen van de eitjes bezocht door eksters. Het nest is leeggeroofd. Erg jammer, want ze had een leuke plek uitgezocht in de meidoorn waar ik steeds langs moet lopen.

  2 koolmezen.
  Een in de enkele mezenkast en een die het halve mussenhotel aangekleed heeft.

  1 paar houtduiven

  Ik zie het ieder jaar verder achteruit gaan met nestbouw van vogels.

  Op het ogenblik vele kievitten die door de lucht buitelen en hun aparte geluid laten horen.
  Er zitten er aardig wat in de omgeving.

  De Ransuil heb ik niet meer gehoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s