Het geven van signalen door jonge oehoes met behulp van witte veren rondom de snavel.

In 2007 is hier onderzoek naar gedaan in Spanje.
Dit onderzoek was gericht m.b.t. het onderscheiden in voorkeur van voeren van de jongen die het nest hadden verlaten, door adulte Oehoeparen. En dan met name m.b.t. de helderheid van de witte veren rondom de bek van de jongen.

Het onderzoek ging uit van 19 jongen uit 7 verschillende nesten.
Van een aantal werden de witte veren, rondom de bek, in helderheid weggepoetst. Dit gebeurde zo rond de 30e dag in leeftijd, voordat het takkelingen werden en het nest verlieten. Dit wegpoetsen werd steeds herhaald.
Ongeveer een week voordat de jongen het nest verlaten, verschijnen deze witte veren rondom de snavel. Deze veren verdwijnen weer zodra het jong in uiterlijk op een volwassene lijkt en aan de dispersie begint.
Alle jongen werden gezenderd zodat ze gelocaliseerd konden worden en gemeten qua gewicht en het afnemen van bloedmonsters.

De niet-behandelde oehoejongen bleken in een betere conditie.Dit suggereert dat het oehoe ouderpaar onderscheid maakt in het aanbrengen en voeren van prooi tussen de jongen. Jongen met zichtbare witte veren rondom de bek zouden meer aantrekkingskracht uitoefenen op het ouderpaar. Zij kregen het eerste voedsel aangeboden. Mogelijk dat de betere conditie ook samenhangt met de eerste prooikeus (meer spierweefsel, proteinen).
De witte veren rondom de bek van de jongen zouden, kortgezegd, een betere vindbaarheid geven en een vorm van communicatie zijn.

Bovenstaande is een onderzoek en artikel van de Spaanse oehoekenner V. Penteriani.
Voor het volledige artikel inclusief afbeeldingen, klik op Β deze link.

– Henriette –

1.723 gedachten over “Het geven van signalen door jonge oehoes met behulp van witte veren rondom de snavel.

 1. In nestkist, krabben en bevallig door poten zakken. Roept….

 2. Hoi, denken jullie dat Stefan zich gaat bemoeien met die vos? Wegjagen bijv. voor de kijkers die Lotte al zolang volgen. Zal toch niet!

 3. Ligt toch niet zo rustig als afgelopen dagen. Kan ook door harde wind.

 4. Grappig, sv komt voorzichtig in nestkist en kijkt achterdochtig naar cam. Loopt naar buiten en kijkt aan de buitenkant op de plaats van de cam. πŸ™‚ Zou die dat werkelijk snappen ?? Katten en honden doen dat, sv ??

 5. Staat mij ook nog iets van bij dat jonge pullen een vos kunnen verjagen. Maken zich dan groot. Ik zou daar ook van schrikken hoor πŸ™‚

 6. Er staat mij ook vaag bij, dat ze toen wel heeft gebroed.
  Haha Ouwe Heinzl haatte vossen. Lekker om te eten, maar meer ook niet πŸ™‚

 7. Dan moet ik even diep graven in het geheugen. Volgens mij is het dat jaar tot broeden gekomen. Van het allereerste Lotte jaar kan ik mij nog wel levendig herinneren dat Heinzl de vos lijfelijk aangevallen heeft voor de camera. Ook een vos in het nauw maakt rare sprongen moest ik constateren πŸ™‚

 8. haha ben toch bang dat mijn nachtegaal een zanglijster of zoiets is. Ben er nog niet helemaal uit. Die roodkeelnachtegaal die hebben we hier ook Nel. Héél bijzonder πŸ™‚

 9. Dat zou heel bijzonder zijn Wieland. De nachtegalen, ook de Noordse, zijn nog niet terug. Er zit trouwens iets op de cam in de Eifel te fladderen en zachtjes te roepen.

 10. Volgens mij heb ik een nachtegaal gehoord afgelopen maanden. De hele vogelgids nageplozen , kan echter geen andere vogel met zoveel zangkwaliteit vinden in de nacht. In vogelgids van vogelbescherming komt hij akelig overeen. Ben al jaren op zoek naar een nachtegaal, kan toch niet waar zijn dat hij in mijn achtertuin langskomt??

 11. Grappig, lees dat de draaihals een opmerkelijk vermogen heeft om meer dan een ei per dag te leggen. Nog nooit bij vogelsoort gehoord.

 12. Henriette, kan jij je nog herinneren of Lotte gebroed heeft in het jaar dat de vos ook een aantal keren op het nest sliep?

 13. Had ook de indruk dat hij oude botjes at. Kraakte tussen zijn tanden. Wist niet dat het zulke piepers waren. Met een nest jongen dat wist ik. Dacht dat het soort van communicatie was met de jongen. Zal ook wel, net als Lotte, die begint ook te kokkelen als ze bewegen onder haar. Altijd een gemoedelijk geluid πŸ™‚

 14. Hij eet iets. lijkt wel of hij steentjes eet??
  Hij vond ook nog een oeroud restprooitje
  Hij zit met nu zijn kop in de koelkast en je hoort hem smakken

 15. Ze wisselen van de wacht, kijken elkaar aan zodat je niet zou denken dat het een liefdespaar is. M vertrekt

 16. Zo te horen hebben Lotte en M weer een ontmoeting, prooioverdracht ter stimulering voor broeden??

 17. Er zat een kleine tussenpauze in Nel, dan telt het als een nieuwe roepsessie. Dus weer” πŸ™‚

 18. Zweedse vliegt weer richting toren, is dus al wel aanwezig. In de Eifel zijn M & V ook nog te horen.

 19. Nu zie je pas hoelang zijn staart is, mooi!!
  Heeft ook een lui leven, de hele dag lekker op een rots lummelen.
  Onze dagelijkse ‘cliffhanger’ πŸ™‚

 20. Goh, hij ligt er nog steeds πŸ™‚
  je zou zo naast hem gaan liggen (als hij tenminste niet zoveel last van pietjes had)

 21. Zweedse weer bij nestkist, loopt erin wss V zakt door haar poten, krabben, kan ook M zijn, deze roept als M. Lijkt hoopvol, roept langdurig. Wordt langzaam te donker. Vraag mij af waarom ze in Zweden geen IR camera hebben?

 22. Lotte en M dichtbij, lijken zich te ontmoeten. Prooioverdracht?? vos wordt wat zenuwachtig, en vertrekt.

 23. ja idd, de vacht en houding doen nu aan konijn denken. Zou maar oppassen als ik de vos was. Maar ja, je weet het bij de vos maar nooit met zijn vossenstreken πŸ™‚
  Lotte lijkt dichterbij te komen.

 24. Lijkt alsof sv M en V aarzelen, er klopt iets niet mss ?? Vreemde oehoe-energie mss ??

 25. In het IR licht lijkt de vos net een raar soort konijn (met een beetje fantasie). πŸ˜‰

 26. Is het enkel de contacttroep die de uilen laten horen, is er daarom geen rede voor bezorgdheid voor de vos ??

 27. Bij bb hoppende sv in/uit nestkist en weg is hij/zij
  We hebben dit jaar een leuke variatie in belangstelling voor de nesten

 28. Weer in nestkist, krabben op zelfde plek en weer liggen. Weer naar buiten, ze kijkt vaak naar boven alsof hij over vliegt, en vertrekt.

 29. M bb op de plank, heeft nog een zwart veertje aan zijn nagel. Gluurt eerst naar binnen en pakt dan de prooi, neemt deze weer mee naar buiten. En vertrekt. Dacht dat het M was omdat er een zwart veertje aan poot zat. V komt nu op plank, tja te laat dame.

 30. Brengt de prooi (zwart, lange poten, lijkt wit gatje te hebben, waterhoen?) in de nestkist op de plek waar ze voorheen heeft gezeten, als dat geen stimulans is πŸ™‚ M vertrekt.

 31. Ze gaat zowaar zitten alsof ze broedt. Gaat ze het 1e ei leggen ?? Steunt op haar vleugels en in de houding.

 32. Ze doet echt haar best en zakt zelfs door haar elegante poten om even te voelen hoe het ook alweer was. Voelt het goed? ben ik eraan toe,?? is er drang ??? Je weet het niet.

 33. V-lief gaat dan toch eens kijken in nestkist en hoppa M- komt direct op de plank met enige voldoening, of zorg, is niet helemaal te onderscheiden, kijken. Denk na alle tevredenheid want hij vertrekt ook weer snel terwijl V-lief de nestplek klaar krabt.

 34. M bb geeft het op en vertrekt. V blijft rustig buiten en bedenkt zich dat het toch wel een lieverdje is, die vent van haar πŸ™‚

 35. Zij blijft buiten rustig zitten en vraagt zich af waarom al die drukte nodig is, tijd genoeg.
  Ondertussen vieren de muizen in de Eifel een feestje op de richel.

 36. M oehoe vertrekt uit nestkist en gaat buiten zijn afwezige eva tot de orde roepen. Dat helpt ze komt direct ter plekke. Hij druk doende de plek in nestkist aan te wijzen en haar duidelijk te maken wat van haar verwacht wordt, tja!

 37. Vos eet wat uit nest ? en maakt zich op om te vertrekken. Alles op zijn dooie gemak. Schrikt toch even van geluid en vertrekt.

 38. Nou ja zeg, die vos toch! Hij/zij vindt het blijkbaar een prima plekje. Dus…. vossennest volgen?? πŸ™‚

 39. Lotte nu ook te horen, vrij dichtbij. Spannend!!!
  Vos luistert maar lijkt ontspannen.

 40. Aha het begint bij de vos te dagen, staat op en luistert. Bedenkt zich en gaan weer liggen.

 41. vossen hebben normaal gesproken hun nest in een hol onder de grond. Lijkt me dus dat hij wel gaat verhuizen als hij zelf vader wordt. Maar een vossennestje volgen lijkt me ook weleens leuk.
  Hopelijk gaan de uilen bij de bb broeden. Voor ons heel primitief om het daar te volgen maar wel leuk!

 42. Volgen wij dit jaar een vossennest ?? M oehoe riep 1 x vanmiddag. Rond deze tijd zou je zijn roep weer verwachten. Vos blijft rustig op nestplek liggen. Bijzonder!

 43. M laat zich horen in de Eifel, vos kijkt op en luistert. Blijft echter wel liggen.

 44. oje verkeerde link

  Vos is nu in het nest gaan liggen. Lijkt zich helemaal thuis te voelen. af en toe zacht janken. Denk dat het het vrouwtje is.

 45. Vos weer aanwezig, gaat er lekker bij liggen in zonnetje. Niks te vrezen zo overdag πŸ™‚

 46. Mijn notering was fout, moet bosuiltje zijn. Zit nu weer in nestkist.
  (wieland op 24 februari 2016 om 16:26 schreef:
  Steenuil vandaag in nestkist.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s