Deens webcamonderzoek Oehoe 2015

De Deense oehoewebam schakelde in op het moment dat er al een ei gelegd was. Dit eerste ei is gelegd tussen vrijdag de 13e en zaterdag de 14e maart 2015.
De leg van een tweede en eventuele volgende eieren is niet gezien.
De vrouwelijke Oehoe heeft in de eerste dagen het broeden onderbroken. Door het in werking zetten van een machine in de vroege ochtend van 16 maart is ze geschrokken en heeft het nest verlaten. In de avond keerde ze terug.

De gegraven nestkuil is diep waardoor niet goed te zien is hoeveel eieren er zijn. De Deense onderzoeker noemt 2 eieren, enkelen hier op het blog menen er 3 gezien te hebben.
Hoe dan ook…..op dit blog zal het webcamonderzoek starten op het moment dat de eieren uitkomen.Dit zal rond de 15e april zijn.

Hoe is het de Deense jongen van 2014 vergaan ?
Zodra de jongen het nest verlaten zijn ze niet meer te traceren. Tenzij er een gewond of dood gevonden wordt. Aan de hand van de ring krijgt de ringer dan een terugmelding.
Dit is het geval met een van de jongen van vorig jaar. Op 25 maart j.l is deze dood gevonden. De terugmelding laat zien dat de jonge Oehoe ergens tegenaan gevlogen is.

Terugmelding Denemarken 2015Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

In bovenstaande terugmelding heb ik de ring- en vindplaats verwijderd.

– Henriette –

Advertenties

52 thoughts on “Deens webcamonderzoek Oehoe 2015

 1. 01.02: Lotte niet aanwezig. (vertrektijd niet bekend)
  Deense geen beeld
  01.06: Lotte terug

 2. 21.37 H2 brengt muisje op nest, blijft weer even kijken eindje verderop de richel. Vliegt dan weg. Van de muis is dan allang niets meer te zien natuurlijk:-)

 3. 21.05 Lotte vertrekt, stil.
  21.21 terug op nest

  Deense keert haar eieren, in stilte

 4. jaja bij de paring. Mooi mooi! ook een geluk dat de cam. juist op dat moment inzoomde, schitterend! De mijn is zo enorm groot dat hij plaats genoeg heeft om in de buurt te posten. De cam. is vaak gericht op V rond nest.

  Deense roept…

 5. 20.35 vertrekt van Deense
  20.44 terug.
  Enkel Lotte zit nog op haar plek. Luie of anders eisende tante?
  Maar ja krijgt tot nu vooral muisjes. Alles goed en wel maar zijn toch liflafjes.
  Zweedse V ook vertrokken

  Lotte roept

 6. Lotte, M komt muis brengen 20.26. M blijft nog even op richel staan. Nieuwe M lijkt daarin veel overeenkomst te hebben met Deense.

 7. Deense vertrokken ? Klein streepje wit te zien.
  20.28 terug samen met M. M blijft even staan bij nest en V. Kijkt V niet aan.

  Lotte heeft ook honger. Roept.

 8. Terwijl Lotte in diepe slaap is verzonken lijkt de Deense alert rond te kijken. Mensen zouden vervetten als we lui in de bank hangen. Uilen daarentegen lijken daar geen last van te hebben 🙂

 9. Verdere nacht eieren niet goed kunnen zien. 1 keer wit bolletjes met iets wits ernaast, dus twee voor zover te zien was. In het donker lijken de eieren spierwit. Het wit Licht gewoon op, ook de lichtere pootdelen van de uil helaas 😦

 10. De Zweedse pullen oefenen in het stoïcijns zitten door de dag in navolging van hun moeder.

 11. 02.00 Lotte vertrekt, 02.04 terug en vertrekt ook weer. 02.06 terug

 12. 01.33 Deense M komt op nest met prooi, vogel, merel. V vliegt weg met prooi. M blijft op nest en kijkt V na. M vertrekt 01.36.
  01.40 V terug op nest.

 13. 22.46 Deense terug op nest…ze ligt nu vrij hoog op nest. Met beetje geluk kan ik vannacht mss zien hoeveel eieren ze heeft.

 14. Eerlijk gezegd weet ik het niet. Er worden wel suggesties gedaan in die richting, maar ik vraag me af of dat wel juist is. Veel dieren hebben een witte of lichte keelvlek. Het valt op, maar is tegelijkertijd een hele kwetsbare plek.

 15. Bij die roep bolt de Witte keel van V op, zou dat ook nog een bedoeling hebben Henriëtte? Dat een M weet waar die moet zijn of zo?

 16. De kerkuil trekt de ballen wel uit elkaar om een zacht tapijtje te maken om de eieren te leggen en later de kuikens een zacht bedje te geven.

 17. Lotte, Deense op de eitjes. De Zweedse zit lekker, naast de kast in het zonnetje mooi – en oplettend te wezen. De kuuks zie ik niet i.v.m.schaduw in de kast.

 18. Ik kan me herinneren dat vorig seizoen de Deense ook soms lang van haar nest was met eieren.
  Volgens mij staat de cam wat hoger en lijkt daarom het nest groter en dieper. Ze ligt er heerlijk te broeden nu.

 19. De Deense M laat wel erg op zich wachten. Laatste dagen beetje minder aanwezig.

 20. 22.18 Lotte vertrekt op achtergrond te horen. Prooioverdracht.
  22.19 terug

 21. Lotte vertrokken rond 20.52 20.56 H2 bij nest gevold door Lotte. H2 blijft nog even op de richel staan. Is dit zelfde gedrag als Deense M ?

 22. Dat denk ik ook Henriette. Ze graven behoorlijk. Toch lijkt het nest niet zo diep als die van Lotte. Nu had Lotte dan ook wat meer overtuigingskracht nodig dit jaar 🙂 Bij de Zweedse zie je door de beperking van de kist dat er niet altijd zo diep gegraven hoeft te worden. Plat vlak lijkt ook voldoende.

 23. oké nu pas echt rollen bij de Deense. Ze is overdag veel vaker wakker in vergelijking met Lotte.

 24. Ik zag laatst wat staan hier in een reactie over de Deense kuil en dat hij misschien door de man met de blauwe pet uitgediept was. De kuil is niet dit jaar door mensenhanden dieper gegraven. De Oehoes hebben dit zelf gedaan.

 25. Deense weer even eitjes rollen met achterwerk. Heb begrepen uit de ringbeelden van vorig jaar dat er rondom het nest mensen kunnen lopen. Zie haar ook regelmatig alert omhoog kijken. Frappant dat ze toch ieder jaar weer terugkomt op die plek.

 26. Ik heb niks gezegd over de alertheid van de Zweden. Ze zoomen mooi in. V zit nonchalant met de rug naar kuikens. Ondertussen 🙂

 27. En nr 2 loopt ook naar buiten. Er lijkt weinig prooi in de kist te liggen. Door in en uit de kist te lopen lijkt V de kuikens uit te nodigen. Dat idee krijg ik omdat ze ze ook niet voedt. Ze zijn nu alle 3 uit de kist.

 28. De Zweden zijn altijd alert in het volgen, nu lijkt er niemand op te letten. Daar wurmt het kuiken zich weer een weg terug. V bekijkt het van dichtbij en loopt in de kist alsof ze het kuiken weer naar binnen wil lokken.

 29. In Zweden waagt het 1e kuiken zich buiten de nestkist en frot zich achter de kist. V komt kijken, probeert ze het kuiken terug te brengen?

 30. Ben ook erg benieuwd hoe H2 het doet bij Lotte en natuurlijk met welke prooien hij aan komt zetten. Is het de voorkeur of zijn het de jagers skills die het verschil maken. Is ook afhankelijk van wild in het territorium en/of habitat natuurlijk. Het lijkt er idd op dat er voorkeuren zijn wat wild betreft. Zo zag ik dat de eekhoorn bij de Zweedse erg snel op was. Ook leek het trekken van de prooi heel makkelijk en snel. Rattenstaarten worden door de jongen met wat tegenzin naar binnengewerkt. Vaak moet V deze meerdere keren aanbieden. Wat mij ook opvalt bij bv de sneeuwuil en de Europese oehoe is dat de Sneeuwuil prooi blijkbaar in het nest legt tijdens het broeden, onze oehoe het nest ‘schoon’ probeert te houden en de prooien buiten het nest legt. Ook interessant is het gedrag van M als V even vertrekt van het nest. Meende paar keer te zien dat de Deense M bij nest komt en weer vertrekt als V terug komt. Past hij dan even op de eieren? Is dat ook een rol van M in het broedproces?

 31. De Deense heeft zojuist weer voorkomen dat haar nageslacht vast blijft plakken met de petjes aan de binnenkant.

 32. Leuk Ch1po 🙂 En Lotte laten we in ieder geval voor dit jaar vallen qua volledig onderzoek. Waar ik wel benieuwd naar ben bij Lotte is of Heinzl II ook met vossen aankomt. Dan kan dat altijd neergezet worden (of andere afwijkende prooien dan we gewend waren bij Good Old Heinzl). Graag dan een duidelijk onderscheid maken in de reacties in Deense en Lotte.
  Ik moet hier noodgedwongen nog wel iets aan toevoegen. De noteringen van onderzoek die hier neergezet worden mogen niet overgenomen worden door derden.

 33. Hoi Wieland. We gaan het onderzoek doen hier op de hoofdpagina. De onderzoeksdetails plaats ik voor dat de eieren uitkomen in een nieuw bericht. Ik stel alvast voor om de prooien dan te noteren, de weggaanders en terugkomers, verschijnen van Man, voeren, etc. Zoals we gewend zijn. Als er nog meerdere waarnemingen zijn die jullie graag willen noteren…..suggesties zijn welkom. En gaandeweg kunnen we de noteringen natuurlijk altijd aanpassen en of aanvullen als zich iets voordoet. Misschien kunnen we iets nieuws doen. Zoals…….ook een Oehoe lijkt mij voorkeur te hebben voor bepaalde vleeswaren. Bijvoorbeeld, …is de aangebrachte rat steeds als laatste aan beurt om te voeren, of wellicht de duif. Blijft de meerkoet een gruwel voor de Deense schone ? Snoept Vrouw Oehoe duidelijk meer mee van de ene prooi dan de andere als ze de jongen voert ? En….welk vlees scheurt makkelijker en is daar wellicht een voedselvoorkeur aan op te hangen ?

 34. Ik probeer voor de deense mee tedoen, bij Lotte houd ik een wieltje in beeld dus dat schiet niet op. Doe bij BDL de Bosuil ook. En er zijn al 6 melksnorren, dus kletsen lukt me niet zo erg.

 35. @Henriette, wat gaan we verder doen? Starten we op nieuwe pagina voor onderzoek 2015 ? Heb je een speciale vraag om te onderzoeken?

  Wat sneu voor de jonge oehoe. Was een kort leven beschoren, zoveel energie ingestoken door ouderpaar. Dat geldt ook voor andere vogels die we niet zien, natuurlijk. Vond net nog een mooi groen merel eitje, opengebroken en uitgegeten.

 36. Stil rondom de Oehoe die in Utrecht was gezien. Zal ook stil blijven. Is volgens bericht tegen een raam gevlogen en deud.

 37. Gisteravond laat zag ik de Deense schone angstig achter haar en opzij kijken. Net alsof er iets liep of ieder moment tevoorschijn kon komen om de hoek. Dat geeft maar weer eens de kwetsbaarheid aan van broedende vogels en hoe ze constant op hun qui vive moeten zijn.

 38. Op de subpagina heb ik het reactieveld van het Deense onderzoek afgesloten. De naam is gewijzigd met als toevoeging 2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s