Eifelse perikelen

De laatste weken scheppen de beelden van de Eifelse Oehoewebcam wat verwarring. Er worden 3 Oehoes gezien, met en zonder ring, de ringen zowel links als rechts.

Om aan snelherkenning te doen zijn twee punten van belang. Het geluid dat de Oehoe laat horen en de poten, op zoek naar de ring. Er is nog een derde herkenningspunt dat ikzelf gebruik. En als vierde kunnen de gedragingen makkelijk uitkomst geven.

De mannelijke Oehoe die we steeds zien, lage toon en ring rechts dragend, geeft tekenen van baltsgedrag. Hij roept, bezoekt het nest, graaft en neemt een gebogen houding aan. Als deze Man Oehoe zich laat zien, is er een Vrouw in de nabijheid. Zodra ze zich bij hem voegt, stopt de Man met zijn gedragingen en maakt ruimte zodat de vrouwelijke Oehoe op die plek kan stappen. Het gedrag van de Man trekt de Vrouw aan. Veelal wordt genoemd dat de Man de plek aanwijst, maar hij heeft maar 1 doel voor “ogen”. De Man geeft aan dat hij bereid en beschikbaar is, en door hem te volgen geeft de Vrouw aan dat zij gewillig is. Het is een ritueel waarbij de Vrouw meer naar de kwaliteiten van de Man kijkt, dan andersom. Hij zal zijn uiterste best moeten doen. Een oeroud gegeven.

Het baltsgedrag is vroeg te noemen. Maar de mannelijke Oehoe heeft dan ook een luxe probleem. Er zijn twee Oehoe vrouwen in zijn nabijheid. Oud en nieuw. En beiden schijnen de Man wel te zien zitten. De Man is Heinzl.

De ene Vrouw draagt geen ring (Lotte), de andere nieuwe Vrouw heeft een ring aan haar linkerpoot. Deze nieuwe vrouw is jonger. Hoeveel jonger is lastig te bepalen omdat de vleugelveren niet goed te zien zijn.

Discussie: Hoe monogaam is de Oehoe ?

– Henriette –

Advertenties

509 thoughts on “Eifelse perikelen

  1. Je komt overigens nog wel een aantal filmpjes tegen waarin een wolf in de verte te zien is 🙂

  2. Nee piety, dat is een filmpje van 5 december en daarna komen eindeloos veel filmpjes van Looduskalender. we moeten door schuiven naar 28 november. 😦

  3. Majo, het filmpje even naar het eind slepen. Het volgende filmpje is het door jou bedoelde filmpje. Gaat heel snel.

  4. het lukt me niet om de directe link te kopieren. Als je de bovenste link aan klikt krijg je hem na heel lang kijken wel een keer te zien. Is alleen niet handig zo 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s