Code Oranje in Spanje

5 tegen 1 dat de oranje kijkers hun “goal” aan de overkant goed in de gaten houden πŸ˜‰

Advertenties

193 thoughts on “Code Oranje in Spanje

 1. Gossie, dat Dotje toch. Zit ze weer beeldschoon te zijn. πŸ™‚ En gelijk dat ik dit schrijf verdwijnt ze uit beeld. Nou, Dotje toch.

 2. Als ik het goed heb gelezen in het stukje van Stefan gaat de cam eind juni uit. Dus we hebben nog even en mss zien we in de afronding van dit mooie verhaal de stoere afsprong van Dotje zelf. Wat een mooie ervaringen worden er beschreven. Dat het kijken via een cam mogelijk maakt. Wat ik heb kunnen zien had ik nooit in boeken kunnen vinden. En dan te bedenken dat we het leven van een echt vrije oehoe fam. volgen gaat mijn hart sneller kloppen. Dat ze gewoon tussen ons leven en en dat dat nog steeds kan. Zie dat een beetje als een geschenk en niet te vergeten door de vele mensen die jaren bezig zijn geweest te pleiten voor behoud van de natuur. Hoop dat wij een klein stukje hebben bijgedragen in de kennis van de soort.
  En als je ze eenmaal kent zorgen ze zelf voor de liefde πŸ™‚

  Dotje in de nis.

 3. Prachtig geschreven Cenoriva! En zeker tot volgend jaar! XXX

 4. 13.17 Dotje zit zich te poetsen bij het nest, op de hogere rots

 5. En de live beelden doen het weer! πŸ™‚ Dotje is onzichtbaar…. Fijne dag allemaal!

 6. Goedemorgen iedereen! De halfuurbeelden staan er wel, als de camera gestopt zou zijn hadden we dat toch wel gelezen? Misschien een storing met de live beelden….(hoop ik) 😦

 7. geen beelden meer van ons dappere , vertederende, mooie kuukje?
  Ach.. 😦

  Wat een verhalen zijn er voorbij gekomen… drinkbakken met waterparels, goed idee
  mieren .. kijk ook graag hoe ze druk doende zijn…
  vrouwtje theelepel πŸ™‚ ja, ken ik wel hihi
  de torenvalken, in Limburg dit voorjaar een parend koppeltje gezien..had net camera opgeborgen grrr

  de verhalen, de sfeer, de speciale oehoe-veer ( dankjewel A3ana πŸ™‚ )
  de vele geplaatste foto’s… de video’s van Rita… het was weer een mooi oehoe-seizoen
  3 kuuks die uitvliegen..
  hebben jullie niet een a twee speciale kuuks?
  Nou ja, ik heb er nog twee meer…
  denk daarbij aan K3, mijn eerste liefde
  toen het kleine kuukje in de eifel, een paar jaren terug
  het terug gezette kuiken, zo alleen op de richel, vindingrijk, leuk om naar te kijken
  en dit jaar Dotje, wat een beauty..

  Memoreer ook nog even aan het verloren nest van Donana, wat een tragedie..ma oehoe die een hele dag naast haar dode kuiken bleef liggen…

  De ooievaar, gruwel, toch ook mooie beelden, ikzelf heb jaren naar de webcam van Meinerswijk gekeken, confronterend, vele dode ooievaars, maar ook treurende moeders die het niet kunnen bevatten dat het door hun “uitverkoren” jong toch nog sterft door koude en honger..

  De oehoe zo dichtbij, de Enci, en toch pas in 2010 gaan kijken.. zo mooi…
  Toen WW… het victorie gevoel toen we het bord zagen staan “hier broedt de webcam oehoe”..
  Smile…toen de wand gaan bestuderen, waar zou ze zitten?
  yep… gevonden… en dan terug komen, in de avond..bekend inmiddels al bij buurtbewoners haha
  de gekke Limburgers noemden ze ons..
  Verstoring… tja, je mag er kijken, en daar heb ik indertijd niet zo bij stil gestaan…ikzelf denk dat de oehoe dit wel gewend is, mits je je gedraagt, niet schreeuwt, niet uitbundig bent, maar terughoudend ..
  toen de zoektocht naar de eifelse oehoe..toen we de webcam daadwerkelijk zagen…
  super!!!

  ja, de oehoe heeft me veel plezier gegeven, ik heb vele vrienden erdoor gekregen, waaronder enkele hele speciale…
  Dank allemaal voor de mooie verhalen, commentaren, etc.
  en Hopelijk tot volgend jaar!

  Henriette, ik mag jou niet vergeten, met je wetenswaardigheden en de kans die je ons gaf om hier met elkaar te communiceren. * happy*.

  Ga er vandoor, de plicht roept..
  Fijne dag allemaal..

 8. En meteen vanmorgen een mierenstraat in de keuken. πŸ˜‰

 9. 5.33 staat er ook op. En het bezoekersaantal blijft ook nog oplopen. Alleen…. geen lifebeelden hier.

 10. Het beeld van 5.03 staat wel op de site. Zou het aan mijn laptop liggen? Denemarken krijg ik wel. Of zou Dotje weggevlogen zijn en hebben ze de cam gestopt? Ik wacht nog even af tot 5.33.

 11. Ja, wat moet je daar nu van zeggen. Ik krijg geen beeld meer. Ik hoop niet dat de cam al “abgeschaltet” is.

 12. Aaaah wat een heerlijke verhalen heb ik weer gelezen, was genieten. H geweldig hoe je alles hier duidelijk maakt, valt niet mee om mezelf in te houden met kromme tenen maar doe mijn best.
  Ik vind dit weblog weer heel gezellig. Stuur jou en velen hier een bos oehoe veren, thanks. Ga geen namen noemen want iedereen weet zelf wie ik bedoel. Dank je wel allemaal. Speciaal Cenoriva, die krijgt een extra oehoe veer.
  Moet daarbij wel zeggen dat ik uren naar mieren kan kijken, wat zo’n klein mormel versleept en voor elkaar krijgt, ongelooflijk.
  Alleen, en dat is eigen belang, als er honderden vliegende mieren uitkomen, feest voor de vogels, kan ik niet echt blij van zijn. Hahaha zwembad ligt ook vol maar dat is luxe.
  Verder wil ik hier nog zeggen dat ik al die jaren met plezier mee gewerkt heb aan OZ van de Oehoe. Zo nodig blijf ik dat doen.
  Dat mijn vertrek in Winterwijk samen viel met niet voor de cam broeden gaf me gelijk in mijn denk wijze. Dat was mijn eigen feestje, helaas voor de nieuwkomers daar, wat ik zeer op prijs stel en totaal geen afgunst op heb.
  Met veel plezier blijf ik het hier volgen met jullie allemaal, voelt goed.

 13. Het is weer een zoekplaatje. Niet goed voor de ogen. Ben ook weg. Daag.

 14. Morgen weer vroeg in de trein naar de torenvalken dus ik ben weg voor vandaag πŸ™‚

 15. kan nooit een grote prooi geweest zijn. Hooguit een eenhaps cracker

 16. Lijkt het wel op Majo, al die opwinding, is er vast een mee vandoor. Delen ho maar!

 17. Ik denk het wel Majo. Dotje moet weer hard werken voor de kost, zo te zien en te horen.

 18. Insectenhotel is ook leuk te maken van oud (wijn) kistje en dan vullen met denneappels. Stukje gaas ervoor, de mijne heet in de Vrolijke barometer πŸ˜‰

 19. Het zijn waterparels, vermoedelijk bij tuincentra verkrijgbaar? Ik ga morgen eens speuren, ik dacht eerst dat het knikkers waren.

 20. Dat is idd een mooie drinkbak. Ik heb al een insectenhotel. Past die drinkbak mooi bij.
  Hotel met eigen pool πŸ™‚

 21. Ja schitterend is dat te zitten bij zo’n overhoopgehaalde mierenhoop, hoe snel alles weer in veiligheid wordt gebracht. Gewoon even wachten, zo mooi om te zien!

  Nel, w wachten in spanning af! mss vanavond? Volgens mij is de grootste trigger de scheeuwende pullen onder de richel. Ze kijkt er telkens zo nieuwsgierig naar.

 22. Die drinkbak wil ik ook πŸ™‚ En Nel…..ruim een kilometer verderop zetten. Anders zijn ze eerder thuis dan jij bent πŸ™‚

 23. Een paar jaar geleden woonde ik in een appartementencomplex aan de rand van de stad. Vlak bij Den Haag. Het lag aan het open veld. Dagelijks vlogen de torenvalken om de gebouwen heen en gingen zelfs op de vensterbanken zitten. Als je op je balkon zat kon je ze bij wijze van spreken aanraken. Zo mooi hoe ze onbekommerd rondvlogen. Ik denk dat ze vlak in de buurt genesteld moeten hebben.

 24. Kan mij goed voorstellen dat dat een heerlijk gevoel geeft Majo. In de loop der jaren heb ik eenden ganzen, kauwen, poesjes, aangereden honden, parelhoenders en verder wat er uit de buurt werd aangedragen proberen te redden πŸ™‚ Ik werd vrouwtje theleepel genoemd toen haha
  Ken je die tekenfilm, mijn kinderen waren er gek op. (ik zelf ook πŸ™‚

 25. Even een onderbreking. Dotje zit zo naar beneden te kijken, zou ze op het punt staan te gaan?
  En wat muizen betreft, ik krijg een gestadige aanvoer.Elke dag wel 1. De dode gaan in de vuilnisbak, voor de levenden heb ik een speciale doos, waar ik ze mee vang en verderop, waar geen huizen staan, weer loslaat.

 26. Ah mieren. Daar heb ik wat mee πŸ™‚ Die zijn zo interessant om te bekijken. Vier weken terug was een van mijn betonnen plantenbakken behuizing voor ze. Daar was ik niet helemaal content mee gezien mijn te planten bloembollen. Dus….bak uitgeschept met mieren, eieren en alle aarde en verspreid op een dekzeil op het gras. Duizenden mieren helemaal in paniek en gingen in allerijl de eieren redden. Je zag gewoon de communicatie welke route ze elkaar aangaven tot de kortste weg onder het zeil om daar de eieren te verbergen. Ze hebben in het gazon een nieuw stelsel gebouwd. En op een stoel gezeten heb ik dat allemaal bekeken hoe mooi, nauwgezet en snel dat in zijn werk ging. Eieren gered, mieren save…en de aarde kon weer terug in de bak. Bloembollen erin….voila πŸ™‚ Alles happy.

 27. Het gekste wat ik ooit gedaan heb is honing geven aan een uitgeputte bij honing voeren πŸ™‚
  Het was heel mooi om te zien hoe hij het met dat zuigsnuitje op zoog en de beloning was dat hij weer ging vliegen. Geen idee of dat door de honing kwam maar het was wel mooi om te zien.

 28. Ik doe dat ook hoor Wieland en ben meer een ijzeren laarzen bitch LOL

 29. Ja , wat ik ook zo raar vind is dat mensen als ze ergens staan en er loopt een mier langs, die gelijk moeten vermorselen! Zo’n klein nietig ding!! Wat is dat toch in de mens dat ze ze destructief zijn. Daar kan ik echt somber door worden. Het lijkt een automatisme dat te doen. Als ik mensen daarop aanspreek schrikken ze van zichzelf, ik kan het niet laten, geitenwollensok die ik ben.

 30. Ja dat is bij mij in deze regio ook het geval. Veel minder torenvalken. Kan mij herinneren dat er zowat boven iedere afslag een torenvalk hing. Heb er regelmatig bijna brokken mee gemaakt πŸ™‚
  Daarom ben ik zo enthousiast over het grote nest dit jaar! Volgens mij zijn ze te snel voor een oehoe πŸ™‚ Dat vind ik dan ook weer een fijn idee! Maar mss ook niet interessant voor de oehoe, te mager πŸ™‚ (gelukkig)

 31. De Steenuilen hebben het ook geweldig gedaan dit jaar, helaas weer niet voor een cam maar ach.
  Over kraaien en dergelijke; net weer een aanvaring met iemand die duiven een pest, en vliegende ratten noemt. Het rare is dat dezelfde mensen huilen als een koolmeesje vermoord wordt door een kat, en juichen als diezelfde kat dus met een duif aankomt. Mensen weten gewoon niet meer hoe de boel in elkaar zou horen te zitten en menen maar dat ze bovenaan in een hiΓ«rarchie staan, en verdelen vervolgens deboel in steeds “mindere” dieren. Raar hoor.

 32. De ooievaar wint het van de oehoe. Dat vind ik pas echt wrede vogels. Ook pa en moe onderling hebben een hele hierarchische verhouding.

 33. Hier zie ik ze ook bijna niet meer. Maar in de kop van NH kom ik ze nog weleens tegen.

 34. Voor zover ik weet is dat nog niet voorgekomen bij Torenvalken. Vooral uilen en ooievaars zijn kannibalen πŸ˜‰

 35. Ja dat klopt ook weer. Afgelopen voorjaar had ik een nest roodborstjes in de tuin. Binnen twee weken na het uikomen waren ze vliegklaar! Dat is toch razendsnel! Ze zou ze bijna kunnen horen groeien πŸ™‚

 36. Ik moet zeggen dat ik de laatste paar jaar ook minder Torenvalken zie. Kan zijn dat dit niet hun gebied hier is. Maar voorgaande jaren zag ik er meer. Ik heb weleens overwogen een torenvalkkast hier neer te zetten. Maar dan zou ik inboeten op de zangvogels. Dus ik laat het maar aan de valkjes zelf over zich op natuurlijke wijze te vestigen.

 37. volgens mij alleen als er 1 vroegtijdig gaat hemelen. Dan is het ook gewoon prooi. Ik weet niet of ze ook dood gemaakt worden daarvoor.

 38. Nee hoor van deur tot deur zijn we 2 uur onderweg. Maar ik ben nu 2 weken vrij dus nemen we het er een dagje van

 39. Is er wel eens waargenomen bij de torenvalken dat ze de zwakkere bij voedselschaarste opeten? Weet jij dat?

 40. Een vogel moet het wel snel doen. De houdbaarheidsdatum is een stuk korter πŸ™‚

 41. Woon je in de buurt van het nest?
  Als dat zo is, ben je een ware bofkont!!

 42. de valkjes komen ook geen hap muis tekort. Onze oehoetjes moeten het soms met wat minder doen. Tja en als je rammelt van de honger doe je gekke dingen om maar vooral niet overgeslagen te worden.

 43. O Majo ik vind ze zo prachtig! Echte luchtacrobaten en zo snel groot! Onvoorstelbaar! Zijn wij mensen toch maar sloom bij πŸ™‚ 20 jaar duurt de opvoeding van een mens!! Ze kunt zeggen dat het grootbrengen van een mens een mensenleven duurt en dan nog!

 44. Dan zijn de torenvalken toch een stuk vredelievder, met z’n zessen in een hokje. Er zijn wat strubbelingen maar dan gaan ze ook, als ze verliezen, verbouwereerd op de rand van het nest zitten. Schudden zich, als een echte reiki, de spanning van zich af. Dan zijn onze oehoedotjes een stuk feller naar elkaar. Kun je voorstellen dat er zes van die dotjes rondhuppelen? Zou als oehoeouder niet meer in nest durven komen, je wordt levend gevild!

 45. Ja ze zijn prachtig hΓ¨ Wieland? Ik ben ook een beetje verzot op ze. Ik vrees alleen dat het wat muizen betreft volgend jaar een stuk minder goed is πŸ™‚ Morgen ga ik nog maar een keer bij de watertoren kijken. Was zo leuk de vorige keer!!

 46. Wat hebben de torenvalken toch een prachtig nest dit jaar, geweldige vogels vind ik! Er zou een uitbundig muisenjaar zijn, wat ik goed begrijp in dit warme voorjaar. Wat een verschil met vorig jaar!! Toen at ze haar eigen eieren op. In Springwatsch vertelde ze dat er in Engeland ernstig weinig torenvalken over waren. Ze deden zelfs een oproep om tellingen door te geven uit heel Europa zodat ze een beeld krijgen of de schaarste zich alleen in Engeland voordoet.

 47. Henriette, ik bedenk mij dat ik mss een leuk juvenieltje heb, betreft kraaiachtigen. Mag ik deze aanbieden?

 48. De kraaien: …ik kan me nog een artikel herinneren van een paar jaar geleden in het plaatselijke snuffertje al hiero. Het ging ook over kraaien. Ze poepten op auto’s en bevuilden de zorgvuldig aangelegde stenen paadjes en terrasjes. De moestuin zou ook niet veilig zijn. Mijn eerste reactie was…..jee, dan zet je toch je auto een metertje verderop, en vogelpoepjes drogen op of regenen weg op paadjes. En de moestuin moet je sowieso beschermen tegen grijpgrage snavels van duif, merel of andere soorten. Een vogelvriendelijk netje is de trick. Mensen zijn niet meer zo begaan met de natuur. Gelijk een wolf besproeien ze hun territorium, en dulden geen anderen die ze aan moet zetten tot enige kleine aanpassing. Het verbaast me dat een beschermende organisatie een petitie hiervoor weghaald.

 49. Ik wil nog wel even terug komen op het ringen. Op zich is er niets mis mee als genodigden daarbij aanwezig zijn , maar het gaat om het aantal en vooral de duur.
  Als pers of genodigden daarbij aanwezig is en het ringen daardoor flink in tijdsduur oploopt, is dit niet goed. Eenmaal kan dit aardig zijn, en kan bewustwording een positieve push geven voor de soort. Als mensen, bij herhaling daarvan, vraagtekens gaan zetten is dat iets om over na te denken. Wel of niet gerechtvaardigd. Het geeft wel aan dat er problemen zijn in acceptatie.
  Zelfs ben ik van mening dat jonge vogels bij het ringen zo rustig en zo kort mogelijk dit moeten ondergaan. Bewustwording voor de soort kan op verschillende manieren waarbij de soort zelf zo min mogelijk direct lijfelijk onderdeel daarvan is.

 50. Hoe ga ik dit aardig zeggen πŸ™‚ want ik begrijp de frustratie heel, heel goed en zie wat er gaande is. Alle vragen mogen hier gesteld worden, door iedereen, en iedere discussie is hier als vanouds mogelijk, kritiek, goedkeuring, of regelrechte afkeuring, waar vandaan dan ook, en door wie dan ook. Wat andersdenkenden aandragen over de Oehoe mag hier te allen tijde bespreekbaar gemaakt of gevraagd worden, echter wel in pure vorm. Een eerlijk antwoord zal daarop volgen. Als dat niet matched met weer andersdenkenden, dan zij dat zo. Het respect voor ieders mening is hier altijd in acht gehouden. Helaas begrijp ik ook maar al te goed dat dit niet overal het geval is.
  Waar ik echter voor wil waken is dat deze ruimte gebruikt wordt als wissel tussen mijn forum en BdL. Zowel daar als hier. En ik vertrouw erop dat stille lezers zich hier ook aan houden.

 51. Is nog even op veertje kauwen.

  Loopt vervolgens als een bejaarde uit nest en er snel weer in. Beetje loom van de dag mss πŸ™‚

 52. Lot meldt zich op de rots. Pul schrikt wakker en begint spontaan te wiegen πŸ™‚

 53. Het is toch te treurig voor woorden: bericht van BdL, mijn oproep van de petitie wordt/is uit alle CH verwijderd! Geen overleg met VBN, is dus meteen duidelijk hoe VBN hier tegenover staat! Het wordt bij BdL steeds zieliger! O, en ook vooral geen discussie in de CH hierover….

 54. dotje kijkt verwonderd naar vlinder …op de grond voor haar…
  zeker een schoonheid, de oehoe dus haha

 55. uk is wakker geworden… zit rechter op en kijkt rond πŸ™‚
  tien minuten geleden was ze nog in dromenland ….

 56. Vandaag de laatste kans om de petitie voor het redden van de huiskraai te ondertekenen! De Huiskraai is ooit jaren geleden met een schip aangekomen, en vermeerdert tot een stuk of 25 dieren, die totaal geen overlast bezorgen, en zich rond dezelfde plek ophouden. Bij het afschieten worden ook andere vogels getroffen die op de huiskraai lijken. De helft van de populatie is inmiddels al afgeschoten, er wordt getracht de overige vogels nog te redden. Morgen wordt de petitie in Den Haag overhandigd. Kijk ook eens op: W.O.S. omroep Westland nieuws! Voor de petitie: https://petities.nl/petitie/red-de-huiskraai

 57. Goedemorgen allemaal, ik wil iedereen bedanken voor de mooie foto’s tot nu geplaatst. Heb er enorm van genoten.
  Lees een goed bericht, de helft van het nodige geld zou Stefan al bij elkaar hebben! Zou geweldig zijn als het door gaat in de Eifel.

 58. Dotje ligt lekker te slapen op nest… heeft een drukke nacht gehad denk ik.. ..

  @Wieland, dank voor de vele foto’s, zo kunnen mensen die het niet gezien hebben toch meegenieten !

  Fijne dag allemaal πŸ™‚

 59. Dotje zit alweer een tijdje rustig te zitten.Zonder roepen. En zo verlaat ik haar.

 60. Ze is er nog. πŸ™‚ Rennend over de richel en klapwiekend in het nest tegen de rots op. Druk bezig zo te zien.

 61. 1.27 opwinding, prooi? Cam draait naar nest, twee pullen staan te bedelen. Cam terug op richel pul met prooi. Wat is niet te zien, klein.

 62. Ja Geza, las het ook in het bericht van Stefan. Missen we toch nog wel het een en ander, dan hebben we altijd Sefan nog πŸ™‚
  Hij heeft bijna de helft van de onkosten al binnen voor voortzetting van de cam joepiedepoepie!!! Komt goed geloof ik!

 63. en Dot eergisteren 2 mtr naar beneden gekukeld met een steen in d’r poot las ik….

 64. Weet ook niet waarom Geza. Kan hem zelf wel openen? Zal hem nogmaals plaatsen.

 65. 22.30 oedervogel met prooi. Jonge vogel lijkt het. Kleine eet deze in nest maar moet deze verdedigen voor de inmiddels aanwezige andere pullen.

 66. Dotje had iets wat op een stuk konijn leek? In elk geval te eten!

 67. Het is allemaal te publieksgericht geworden. Meekijken bij het ringen als beloning voor veel OZ , wordt het volgende keer een prijsvraag? Slagzin? Of als je veel doneert, een nachtje in de groeve? En wat krom is wordt rechtgepraat, vragtekens mogen niet gezet worden, heikele onderwerpen moeten vermeden worden, anders “verpest je de sfeer voor de (andere) bezoekers”.

 68. psssst wieland: het is gEza πŸ™‚ en bedankt, ben weer gerust gesteld !

 69. Seciaal voor Gaza. Fladderend van Dotje πŸ™‚
  Op rots proberen te springen.

  Fladderen op startbaan Dotje gisteravond πŸ™‚

 70. @Adriana. De Oehoes in de ENCI groeve is vanaf het begin de plaats waar mensen Oehoes kunnen kijken op een redelijk rustige manier voor de uilen. Wat WW betreft deel ik je zorgen. Maar er komen meer Oehoe gebieden op straat te liggen…en liggen al. Het is natuurlijk een gemixed signaal afgeven als men de Oehoe betiteld als storingsgevoelige soort en aan de andere kant niet zorgvuldig is in plaatsbenoeming. Niet consequent zijn hierin en steeds grenzen verleggen….maakt van 1 een 2. Nummer 3 is inmiddels ook al bekend gemaakt via de pers. Het is jammer dat verschillende partijen deze “belangrijkheid” menen te moeten delen en de Oehoe hiermee minder kans krijgt in alle anonimiteit voor het nageslacht kan zorgen.

 71. Er is weer beeld in Denemarken! Wazig maar wel verbinding. Leeg nest.

 72. @ Joan. Mooie opname heb je hier geplaatst. Dankjewel πŸ™‚

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s