Ontwikkeling veren bij de Oehoe

bloedspoelDe Oehoe heeft, oorspronkelijk als rotsbroeder, lange donsveren. Deze beschermen tegen wind en zorgen voor warmte isolatie.
Oehoe jongen die uit het ei komen dragen een wit donskleed (eierdons). Deze poederdonsveren heeft de Oehoe over de gehele huid en blijven het hele jaar doorgroeien.
De uiteindelijke veren zitten niet overal op het lichaam, maar zijn gerangschikt in velden. Ze bedekken echter wel het hele lichaam.

ontstaan spoel2

De veren ontstaan uit papillen; knobbeltjes in de huid. Elke veer groeit vanuit zo’n kleine papil en is opgebouwd uit keratine.
In de papil gaan zich bloedvaten vormen. De sneldelende cellen vormen een buis die
blauwig van kleur is. Hierin zal de veer spruiten en zich ontwikkelen.
Via de onderkant krijgt de spoel, die dan nog bloedspoel genoemd wordt, zijn voedsel. Deze open onderkant sluit aan op de bloedvaten en als de veer volgroeid is sluit deze onderkant.
Zodra het omhulsel openbreekt kan de veer naar buiten groeien. Dit laat schilfers achter. En op de plaats waar jonge Oehoes zich ophouden zullen deze schilfers terug te vinden zijn.

 

Advertenties

319 thoughts on “Ontwikkeling veren bij de Oehoe

 1. Bas, klinkt spannend, maar helaas woon ik er niet bepaald in de buurt….., zou anders wel een idee zijn 🙂

 2. Hoi Geza. Je zou voor de grap eens zelf de undercover oehoetoerist kunnen uithangen door op een mooie dag daar naartoe te gaan. De mensen aldaar te observeren die voor de oehoe komen. En dus niet de mensen die voor het geologische bolwerk komen, wat niet alleen de naastgelegen groeve is, maar ook de groeve was waarin de oehoe broedt en die nu tot Natura 2000 gebied is bestempeld. Die lui zijn op hun beurt niet zo blij met alle veranderingen in dat gebied.
  En drink naderhand vooral een afzakkertje in een café of restaurant in de buurt. Luister naar de gesprekken en laat de naam ‘oehoe’ eens vallen als je wat bestelt 😉

 3. Kloek…..Als je de vraag aan mij stelt als oehoe deskundige die je op BdL hebt leren kennen, is mijn antwoord: Neen.
  Hoe andere oehoe deskundigen daarin staan, kun je ze beter zelf vragen.
  Misschien heb je een voorbeeld van een situatie waarbij je je afvroeg welk belang het zwaarst woog ?

 4. Bij de Torenvalk vandaag staat een clipje dat er verstoring was. Ok, ze voert tijdje later weer en alles is weer normaal, maar die angst is niet prettig/naar en onnodig. En stress kan op zeer jonge dieren helemaal slechte uitwerking hebben.

 5. @Geza, ik zou wel eens willen weten hoeveel extra mensen de Winterswijkse groeve bezocht hebben, na de berichtgeving. En als ik kijk naar onze Denise, die zit in het ergste lawaai wat je je kunt voorstellen en blijft honkvast al een paar jaar. En naar de Enci groeve werden al regelmatig excursies georganiseerd, maar of dit in het broedseizoen v.d. oehoes daar is, weet ik niet. Ik weet dus niet wat de invloed is van meer mensen=lawaai op locaties.
  En wat betreft het houden van wilde dieren als huisdieren, daar heb ik ook geen goed woord voor over. Zelfs gefokte vogeltjes in een voliere vind ik al erg.

 6. Ik borduur nog even voort op Darwin. Pagina 212 van de oorspronkelijke editie. ” Angst voor een bijzondere vijand is beslist een instinctieve kwaliteit, zoals te zien is bij nestvogels, hoewel deze wordt versterkt door ervaring en door het zien van angst voor dezelfde vijand bij andere dieren. Maar angst voor de mens wordt traag verworven door verschillende dieren op onbewoonde eilanden…”.

 7. Ja juist het cam kijken is goed, want je leert keiveel en daarin kan je dus ook de boodschap krijgen dat je de boel de boel moet laten. Bij de Steenuil kijken we al 2 jaar tegen Steenuilvormige leegtes aan *huilt zachtjes* tja dan is dat maar zo. (De TV’s maken alles goed, jaren van leed in 1 klap weggevaagd) Ik heb ongelofelijk veel geleerd bij de Oehoe.

 8. Nou Kloek, ik denk dat als er iets is waar mensen heel goed in zijn, het zelfbedrog is. Dus men kan redeneren, ach zo erg is het niet, ach, het duurt maar even, ach bij de ooievaars doen ze het ook enz enz. Allemaal voor zichzelf legitieme redenen om dingen te doen. En ook daar verschuiven mensen de grens. En ik denk dat mensen het misschien ook niet geloven dat wat ze doen dan misschien op de betreffende vogel niet veel impact heeft, maar op het genus wel. Het is helaas mogelijk ze als “huisdieren” te hebben en men kán een fout signaal afgeven, met name omdat het anti- signaal niet heel sterk is.
  Hoe vaak ik niet de vraag krijg of ik de wilde baby’s dan ga houden en de verbijstering waarmee men reageert als ik zeg dat het wilde dieren zijn, dus die grens moet heel erg duidelijk zijn en worden aangegeven, daar waar dat kan. (en eindelijk die vervloekte positieflijst erdoor!!!) Nu sprak ik weer iemand die een Haas gaat houden die z emet de hand heeft grootgebracht omdat ze er nu zo’n band mee heeft. Ik word daar heel boos van.

 9. Het op de televisie brengen van een broedlocatie (om wat voor doel dan ook) heeft denk ik alleen maar tot gevolg dat er meer mensen van dichtbij willen gaan kijken. (nieuwsgierigheid is niemand vreemd) Als dit gebeurt zal het er in de omgeving van de oehoe niet rustiger op worden door stemmen, gillende kinderen etc. Of de oehoe en andere diersoorten ter plekke daarmee gebaat zijn betwijfel ik. Het risico dat het daar te druk gaat worden en de oehoe de groeve verlaat lijkt me niet ondenkbaar. Als het voor de commercie is laat niemand het achterste van zijn tong zien “daar”. Ik heb het woordje een paar keer laten vallen vandaag, en er wordt leuk omheen “gezeild”, ofwel het onderwerp wordt ietsje gewijzigd 🙂

 10. Ik blijf dan toch met een belangrijke vraag zitten: “De oehoe deskundigen die we op bdl hebben leren kennen. Zouden die zich door de commercie laten leiden, als het niet in het belang van de oehoe is?” M.a.w.zouden zij, met hun oehoe hart, iets doen of toelaten, als het nadelige gevolgen voor de oehoe zou hebben?

 11. Met camkijken vind ik niets mis. Het is een mooie aanvulling op de eigen natuurbeleving. Zolang het maar in zijn pure vorm aangeboden wordt en de vogel kan broeden en leven zoals het ook zonder camera mag en kan doen.

 12. Het is allemaal zo dubbel als wat. Zitten we hier ook niet met z’n allen naar de webcams te kijken. Weliswaar met het idee wat bij te dragen aan onderzoek, maar toch achter de PC. De grote natuurinstituten (anders kan ik ze niet noemen) zijn al jaren bezig met geld genereren. Aan de ene kant levert dat wel op dat er betere bescherming is, aan de andere kant komt ook veel geld van zg. recreanten, die massaal worden gelokt. Maar dan met one-liners. “Hou je van Nederland, dan ben je lid van Natuurmonumenten”. Dat heeft heel wat nieuwe leden opgeleverd, maar ik heb acuut mijn lidmaatschap opgezegd. De natuur in ons land is redelijk beperkt. Komt er weer een groot verhaal, dit of dat staat op punt van uitsterven. Ga je de grens over dan is er geen sprake van. Maar het trekt wel goeddoeners. En als die cams een paar mensen opleveren, die lid worden van een vogelwerkgroep of van het IVN en daadwerkelijk iets gaan doen, vind ik het meegenomen.

 13. En dan misschien wel (veilig) (tamme) natuurbeleving, maar niets willen laten voor diezelfde natuur, sterker nog aan de andere kant steeds meer slopen. Zie het uitzicht van de Slechtvalk van de Al;ticomtoren op de mega en straks gigastallen en de nog niet zichtbare eindeloze brabantse maisvelden.

 14. Natuurbesef is overigens meetbaar. Er is ooit een natuurbesefschaal opgezet voor de Nederlandse bevolking (ook dat kan onderzocht worden). “Het geheel van opvattingen over de bescherming en verbetering van zowel gebruiksnatuur als intrinsieke natuur, alsmede de daarmee samenhangende gedragsintenties”.
  http://edepot.wur.nl/37526

 15. O, nee, het ringcircus draagt bij aan het natuurbesef van veel mensen, lees ik nu. O, dan! *sarcastisch lacht* Sorry dat ik hier mijn ergernis uit.

 16. Natuur wordt een verkoopproduct. Grenzen worden hierdoor verlegd. En al snel weet niemand meer dat de natuur gewoon een onderdeel van het dagelijks leven is.

 17. De commercialisering en derhalve verproletarisering van onze natuur Kloek, dat is wat er veranderd is. De Nieuwe Wildernis, vanaf de bank en zoals we ze graag zien. Met een tamme oehoe in de douchecel.

 18. 8:20-8:21 en
  8:22-8:25 Lotte op het nest om prooien te controleren
  dit was een LW en ik ben nu weg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s