Achterhoekse (BdL) Oehoe heeft nieuwe nestplaats gekozen

Helaas ziet het er naar uit dat de Oehoe dit jaar niet voor de webcam zal verschijnen.
Onze oehoeder heeft het broedende vrouwtje vandaag gespot op een andere plaats in de groeve.

© Marco Wiggemans

© Marco Wiggemans

Advertenties

86 thoughts on “Achterhoekse (BdL) Oehoe heeft nieuwe nestplaats gekozen

 1. Leuk, Leuk dit alles, Kloek, bedankt, ik zal het zeker bij mijn favorieten zetten, ik heb zonet ook weer een hele tijd gekeken. De tijd is daar natuurlijk een aantal uren verder dan bij ons, dus ook al is het hier bijna nacht, ik zag ze dus mooi bij daglicht, ik sluit af en welterusten, tot morgen, Lies.

 2. Fijn Rita, hoeven we niets te missen. Het ziet er toch naar uit dat ze toch voor de richel kiest. Maar misschien is dat wensdenken. In ieder geval geeft ze niet de indruk dat ze een andre plek zoekt.
  We gaan het beleven. Spannend !

 3. Geweldig filmpje Rita, dankjewel weer! Daar hangt duidelijk liefde in de lucht. Hoe komt het toch dat die oehoe roepen mij zo ontroeren…..?

 4. @Lies, zet die site anders bij je favorieten, dan weet je zeker dat je kunt blijven kijken. Oklahoma bleef vorig jaar open tot het uitvliegen van de jongen, ik neem aan dat ze dat dit jaar ook weer zullen doen (Die vader vertelde dat ze vorig jaar 3 miljoen volgers hadden). Maar…..ik denk dat de link via OWN ook wel zal blijven. Straks gaat moeders mee jagen, dan kun je dat trio helemaal goed zien. Het is echt genieten idd.;))

 5. @Rita, bedankt weer voor je leuke filmpje, het zal mij benieuwen of Lotte ook een “ei” horen leggen, zo als bij Bedel vorig jaar. Piepende fietsband?

 6. @Kloek, wat leuk, dat de Amerikaanse pullen, wanneer ze groter zijn op het balkon gaan rondscharrelen, ik hoop dat we daar dan ook nog naar kunnen kijken, ik vindt het ook erg leuk om
  ze zo van heel dichtbij te kunnen zien. Blijft de link naar de Amerikaanse Oehoe hier voorlopig staan Henriëtte? Zou heel fijn zijn!!

 7. @Ch1po, een artikel over konijnen is ook veel boeiender/belangrijker dan de afwas……Dat aanrecht hebben we inmiddels wel gezien! Ik vind het tijd voor een lekkere rode port van 10 jaar oud, doet er iemand mee? Pjoost!

 8. Wij houden de cams goed in de gaten wieland, hier en daar valt best iets te beleven!😀;-)

 9. Aahh heb ik ze gemist in de Eifel! Altijd weer gezellig! Ben blij met jullie 😉

 10. Ik laat je reactie staan, Adrie. Maar vertrouw erop dat dit je laatste was.

 11. Ik geloof niet dat ik geen onvertogen woord heb gezegd ik heb ook niemand beledigd er is mij enkeld wel in de loop der jaren één ding duidelijk geworden Als dit onderzoek op deze manier door gaat, Gaan own en deze praat groep geen positieve bijdrage leveren aan de terugkeer van de oehoe in nederland De inzichten zijn gewoon te rechtlijnig. Eens luisteren naar mensen buiten uw huisvrouwen praat groepje zou iedereen en ook de oehoe goed doen.Ik kan dan misschien in ieders ogen lomp zijn. oke Maar ben ook duidelijk . Denken dat dit soort uilen zich aan uw regels gaat houden gaat ongelofelijk mis. dit is een moordenaar en of het een konijn is of reeetje hij (of liever zij) pakt het. Dit heet natuur Onderzoelk doen betekend ook iets anders Niet rechtlijnig kijken naar je eigen voorgestelde gedachten. Kijk naar het verbazingwekkende het nieuwe en onverwachte Dit is precies wat je met deze groep niet kan verwachten Denk met zijn allen eens buiten de lijnen Verwacht het niet verwachtte. hogere machten waren niet de geen die deze dieren schiepen het is gewoon de natuur Dit heet volgens de huidige kennis evolutie en niet uw al overziende kennis. Ik wens u allen verder het beste en doe niet meer mee met uw op de richel zittende kennis groepje.

 12. Adrie……iedereen is hier welkom om te reageren. Iedereen mag hier iets kwijt en mag zelfs een discussie aanzwengelen en er een eigen mening op na houden. Reageren met de botte bijl kan ook wel eens voorkomen, maar laat ik niet toe tot het oneindige. Ik wil je verzoeken de basisprincipes van het communiceren en dicussieren aan te houden. En dat is reageren op een respectvolle wijze waar ruimte blijft voor de ander. Ik zou zeggen….trek je nagels in.

 13. Adrie: ga eens (een maand of drie b.v.) op je handen zitten en hou op met je eeuwige discussies en het persé je gelijk willen halen! Het is echt niet nodig om altijd het laatste woord te moeten hebben, of om te antwoorden voor anderen. Het lezen van al jouw reacties wekt irritatie op bij lezers, en maakt het er hier (of elders) niet leuker, interessanter of leerzamer op.

 14. ga eens gewoon kijken hoe een katachtige poot in elkaar zit en een vogelachtige of reptiel of zelfs een wolf je zal versteld staan. Dit is geen betweterigheid maar basis kennis Daarom zal je het nooit over literatuur over uilen vinden. sorry!

 15. Precies Ch1po. Zie je dat in Zweden….geen vlokje sneeuw meer te zien, de nestkast weer in zicht dus….kom maar op oehoetjes, jullie kunnen vooruit. Hebben jullie bij de Deense cam ook alleen maar een foto?

 16. “Hoi Kloek. Voor zover ik weet wordt er in de literatuur niets genoemd over het wel of niet in kunnen trekken van de nagels” (een deel van Henriëttes antwoord op Kloeks vraag over het intrekken van de nagels.) Me dunkt dat dit aardig relevant is.

 17. sorry kloek maar als het zo is dat henriette even geen relevante informatie paraat heeft (wat trouwens ten alle tijden kan gebeuren) is dat zo Maar als het zo is dat een ander dat wel weet mag hij of zij ten alle tijden deze informatie aanvullen Ik reageer daar mee ook niet op jou verhaal maar het verhaal wat henriette. Helaas was het zo dat het pootje een twijfel geval is. Het is dus niet tegen jouw gericht.

 18. @Adrie, ik had een vraag gesteld aan Henriëtte en antwoord gekregen. De “ik weet het beter dan jij discussie” over het zielige kuiken was niet relevant en de toon nogal vijandig. Ik lees hier graag om van de deskundigen te leren. Met een beetje respect voor ieders mening, komen we al een heel eind.

 19. letterlijk staat daar Naar het ontstaan van deze kwaal blijft het ook na inmiddels uitgevoerde sectie gissen. Was het (jonge) vrouwtje te onervaren en te ruw? Een aangeboren gebrek misschien?

 20. Als je eerder in het stuk leest een alinea er boven staat het verhaal over de afwijking van het pootje kopieren lukt hier niet helaas

 21. Adrie:
  onderstaand gedeelte gekopieerd uit het verslag van STONE via jouw link :
  Dit jong zou het zeker niet hebben gered. De sectie wees uit dat de groeiachterstand ondanks
  de gezonde eetlust alleen maar was toegenomen. Het jong bleek ver onder het normale
  gewicht, en ook de vleugeltjes waren nog nauwelijks uitgegroeid.
  De oorzaak is dus wel degelijk bekend.

 22. sorry in de rapportage van stone staat iets anders nl:niemand weet wat de oorzaak was.als jij andere informatie heb zou ik die graag van je vernemen. hierbij de plaats waar je mijn informatie kan vinden:www.steenuil.nl/pdf/BdL_2012.pdf

 23. Bij gebrek aan de BDL Oehoe, heb ik nu een heel lange tijd naar de Amerikaanse Oehoe gekeken, schitterend om haar zo van dichtbij te kunnen zien. Ook een pulletje was duidelijk te zien,
  mooi om zo de veertjes te kunnen bekijken, zal mij benieuwen hoe ze dat doet wanneer de pullen groter zijn, dan passen ze niet meer in de bloembak. Fijn Henriëtte, dat je de link naar deze Cam op deze site hebt gezet!! kunnen we toch nog een Oehoe van dichtbij bewonderen. Groeten Lies.

 24. Op de juveniele su is toen sectie gedaan waar wel degelijk bleek dat er een aangeboren afwijking was, dus de mythe dat het mss aan een ouder lag kan voorgoed de prullenbak in.

 25. Ik was kind en ben al wat ouder 50 jaar geleden was die kennis er niet en als je er toen mee naar de dierenarts ging liep het ook niet goed af. Tegenwoordig hebben hier in de stad de reigers ze al te pakken voor je ze ziet. In die tijd zag je nog geen reigers in de stad. De vogel stand is veranderd behalve parkieten hebben we hier zelfs ooievaars om de hoek lopen De fuut is uit de vijvers hier verdwenen tegenwoordig hebben we gewoon nijlganzen.In de tuinen zitten gewoon spechten vlaamse gaaien en eksters. Vroeger zag ik die enkeld als we naar de tent gingen bij kaatsheuvel.

 26. Dat is jammer dat dat niet gelukt is. Zelf heb ik een juveniele pauw kunnen redden met dit zwemmertjes defect. Ook zoogdieren. Met de nodige inzet, geduld en liefde, geholpen met een stukje touw en beender manipulatie, hebben ze het gered. Mocht je ooit nog eens een zwemmertje tegenkomen kan ik je wel tips geven hoe je dit aan moet pakken.

 27. Inderdaad is dat mogenlijk je ziet het vaak bij jonge eendjes. Ik heb als kind ook eens zo’n eendje geprobeerd op te voeden Maar het probleem werd enkeld groter naarmate het ouder werd. Uiteindelijk redde het het ook niet.

 28. Ik denk dat de juveniele steenuil een zgn. zwemmertje was. Fout in stand borstkast. Met een fixatie en correctie is dit goed te verhelpen. Helaas gaat dit niet op voor dieren die wild moeten blijven.

 29. De gegevens zeggen mannetjes gemiddeld 1900 gram en vrouwtjes 2600 gram Niet bepaald lichtvoetig maar stampen doen ze ook niet. Het gaat natuurlijk wel eens fout kijk naar de steen uil twee jaar geleden. (al is niet helemaal bekend of dit door de ouders is ontstaan.)

 30. Hoi Adrie. Ik wil ruim 3 kilo niet echt lichtvoetig noemen 😉 Voordeel is dat een ei niet makkelijk kapot te lopen is en uilenkuikens heel flexibel zijn.

 31. henriette uilen kunnen hun nagels niet intrekken Behalve dat ze heel voorzichtig zijn is ook hun gewicht heel laag zodat als ze eventueel ergens op gaan staan de kans op schade klein is.

 32. Ik gooi hem er even in hier. De looduskalender.ee
  Altijd leuk voor een bezoekje

 33. Hoi Kloek. Voor zover ik weet wordt er in de literatuur niets genoemd over het wel of niet in kunnen trekken van de nagels. Vanuit eigen ervaring weet ik wel dat ze de tenen kunnen bewegen/krommen. Het krommen om de tenen om een tak heen te plaatsen en de drukuitoefening om de nagels in de prooi te persen. Van deze mogelijkheid wordt ook gebruik gemaakt als ze lopen (platte voet). Oehoes zijn heel voorzichtig met hun poten bij eieren en jongen. Ze dansen als het ware links en rechts deinend en schuifelend daar voorzichtig op de tast langs.

 34. Kannie wachten tot ze wat groter zijn daar Adriana! Ik ben benieuwd hoe mrs T dan in die plantenbak erop blijft! 🙂

 35. De Amerikaanse cam is wel heel duidelijk, ik zag vd week het 3e ei in close-up barsten en het kuiken erin een gaatje pikken. Ook het voeren erg goed te zien, ook wel eens leuk van zo dichtbij.
  Verzacht ook het gemis dit jaar in de groeve. Hoop wel op een goed nest bij Lotte. Die blijft toch favoriet.

 36. @Henriëtte, kunnen oehoes hun nagels intrekken net als katten? Nu ik die vlijmscherpe messen hier heb gezien, vraag je je af hoe het komt, dat uilskuikens niet gewond raken. Mrs T zit daar in een smal plantenbakje 3 kuuks groot te brengen en dat gaat allemaal zéér voorspoedig.Ze doet wel heel erg voorzichtig, maar het is toch niet ondenkbaar dat zij er wel eens eentje zou beschadigen met zulke nagels.Komt dat ooit voor dat jij weet?

 37. We krijgen in ieder geval weer vogels te zien over een paar dagen…..Ergens las ik, dat de spreeuw er dit jaar bij komt. Lijkt me een interessant beestje. We kunnen nu echt gaan aftellen;)

 38. ja Kloek het zou dan ook een wondertje zijn als het wel zou lukken bij BDL 😉 Laten we onze pijlen maar zetten op de ENCI, zou ook al geweldig zijn als dat gaat lukken dit jaar. Zo is het ieder jaar weer anders en blijft het verrassend om te volgen. Hoop dat wij met onze nieuwsgierige blikken niet al te veel storen. Het is voor het goede doel zullen we maar zeggen.

 39. In Winterswijk kan de cam niet verplaatst worden naar de plek waar “ons”stelletje nu voor gekozen heeft, dus zou Limburg een prachtig alternatief zijn. Wij worden dan met foto’s op de hoogte gehouden van “onze” oehoes. Ik hoop echt dat het gaat lukken, maar er komt nogal wat bij kijken. Luister maar eens naar het verslag bij Vroege vogels.

 40. @Wieland, misschien gaan we die bij ENCI wel volgen. Ze zijn bezig daar cams en de benodigde andere apparatuur te installeren. Er is nog niets zeker maar we blijven hopen.;)

 41. Ja Ch1po, een heerlijk geluid en als we geluk hebben horen we de wielewaal straks ;-). verheug mij nu al!!

 42. Ik hoop dat ze “snif,snif” toch een mooi nestje krijgen, ik mis ze nu al! Allen de hartelijke groeten!
  Lies

 43. Het ziet er nog niet erg bewoond uit, maar de webcam in Kuden is weer ingeschakeld.

 44. Wat moet ik zeggen jammer dat het zo gelopen is! Hier zien we maar weer wilde dieren hebben hun eigen wil. Er is echter wel één ding waar ik op hoop en dat is ,Als volgend jaar het beter loopt dat dezelfde (serieuze OZ) gewoon weer samen komen en het opnieuw proberen. Hierbij wil ik behalve OZ’ers vooral Henriette en A3iana bedanken voor hun inzet. En laten we hopen tot volgend jaar bij BDL ! Voor Bedel ik hoop, maar verwacht ook van je dat je een mooi nest pullen opvoedt . (ik hoopte zelf dit jaar al vier stuks)

 45. Ch1po, hebbie nog een dozijn bunnyzaddoekjes? Ambivalent gevoel: Fijn dat ze toch weer een gezinnetje vormen, jammer dat we er geen getuige van kunnen zijn. Ik wens ze alle geluk en een succesvolle kraamtijd toe.

 46. Het ‘proefzitten’ aan het begin van deze maand, is V om de een of andere reden misschien niet goed bevallen. Dan kennelijk heeft dat proefzitten echt een functie.
  Jammer voor ons als volgers, maar fijn dat het goed met het echtpaar oehoe gaat!

 47. *sleept met gebogen schouders het bankje weg van de richel…snik snik*
  Jammer dat we niet mee kunnen kijken dit jaar, maar wie weet, misschien volgend jaar beter. En het belangrijkste is toch dat er weer hoop is op jonge oehoe’s dit seizoen!. We komen elkaar vast nog wel tegen, hetzij hier, en anders vast wel na 1 maart bij BdL.!! 🙂

 48. Tranen van gevoel, biggelen over mijn smoel, we nemen nu afscheid van heel veel gezelligheid bij de BdL Oehoe. Wat heb ik, en ik hoop jullie, veel plezier gehad. Maar ja, met zo’n geweldige plek in de publiciteit kies ik ook voor een andere plek voor mijn jongen. Waar is het jaar dat het begon met Lotte. Wat ging mijn wereld open daar in de Eifel. Dank Henriëtte dat ik dit en meerderen hier mee mochten maken.

 49. Meiden en zeker de mannen niet vergeten (Adrie), hartelijk heel hartelijk bedankt voor jullie mede werking in het OZ van de Oehoe bij BdL. De puntenslijpers, potloden, stopwatch en papier, ohh de wekker vergeet ok, kunnen in een slaapstand. Bas ik heb van je genoten, we hoeven geen telefoontjes meer te doen in de nacht of het OZ vol is. Namen zijn moeilijk te noemen, het waren er veel. Karja was er vaak voor 2 of 3 uur. Ik heb er veel respect voor. Ch1po, kom op met de bunny-zakdoeken.

 50. Fijn dat ze zelf kunnen kiezen, maar oooohhh wat zal ik het missen!!!! Mique aak pollewopje

 51. Ahhwwwww…wat ontzettend jammer..maarrrrr de rust buiten de spotlights is ze oh zo gegunt…en wie weet zien we de takkelingen straks wel het beeld inwandelen….you never know!
  Ik ga in ieder geval duimen voor een geslaagd broedseizoen…en sja…zoals het er nu naar uitziet is de Hollandse oehoe weer de eerste die op de eitjes zit. Go for gold!

 52. Wel een heel mooi plekje heeft ze dit jaar gevonden! Juffertje in het groen als de blaadje eraan zitten. Ze heeft groot gelijk!

 53. Het is heel jammer maar ze had denk ik genoeg van al het mee gluren.
  Ze heeft nu iig een prachtige plek gevonden!!
  Ik denk dat het voor veel mensen ten goede komt aan de nachtrust 🙂

 54. AAAAHHH dat is nou jammer! Ja dus toch ‘onze Nederlandse oehoe als eerste. Ook prima natuurlijk. Hoop dat we verslag krijgen van Gejo of Co de boswachter 😉

  Kamikaze muis in de Eifel doet nog een poging het Olympische record te breken in de nestrun…..en ja het is hem weer gelukt. Maar hij ligt nog ver achter de kamikazemuis 1913. gaat hij het redden dit jaar. Hij heeft jaren getraind en maakt goede kans. Hij is nog jong en heeft er zin in. Zit er dit jaar een eigen nestmedaille in? Misschien goud door tien wat zeg ik 14 jongen.

 55. Fijn dat het goed met ze gaat. Ik hoop dat ze daar in alle rust een mooi stel jongen mogen groot brengen. En stiekem toch als eerste aan het broeden 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s