Update zenderoehoes

(afbeelding volgt)

Bubo 1
Op 17 en18 januari komt de peiling nog uit Windhausen. In de rest van januari slaapt deze Oehoe steeds afwisselend en enkele dagen achter elkaar bij Ubach Palenberg, Windhausen en in de rand van de Teverner Heide. Deze slaapplaatsen liggen steeds zoโ€™n 1 a 3 kilometer verwijderd van elkaar.

In de eerste week van februari komen de peilingen 4 dagen achter elkaar uit de rand van Grotenrath en uit de rand van de Teverner Heide. Op 7 en 8 februari slaapt de vogel vlak bij en op het vliegveld bij Neuteveren (Geilenkirchen). Omdat er nog niet echt broedbiotopen bezocht worden, hebben we nog geen aanwijzing dat er hier een territorium is gevestigd.

Bubo 2
In het laatste deel van januari vliegt de uil via Bettendorf weer naar Baesweiler.

Van 21 t/m 26 januari slaapt hij waarschijnlijk in dezelfde boom bij Baesweiler. Eind januari en begin februari wordt afwisselend gebruik gemaakt van bekende slaapplekken bij Bettendorf en Baesweiler. De Oehoe lijkt geen specifieke broedbiotopen te bezoeken. Van een gevestigd territorium kunnen we dan ook nog niet spreken.

Gejo Wassink

Advertenties

33 thoughts on “Update zenderoehoes

 1. Het loont overigens de moeite om nu ook overdag de Lottecam eens aan te zetten. De kraanvogeltrek is begonnen en er vliegen regelmatig kraanvogels over het dal. Geweldig om dat getrompetter van zo dichtbij te horen.

 2. Kalle is (naar eigen zeggen), zoals elk jaar rond deze tijd als de oehoes een paar dagen niet te zijn waargenomen, wat ongerust; is ze wat overkomen, of zijn ze op een andere plaats gaan broeden? Hij is vandaag met de scope alle ooit eerder door de uilen gebruikte broedplekken afgegaan, maar heeft alleen twee raven gespot. (bron: facebook). Ook daar dus gewoon afwachten.

  Lotte en Heinzl zijn wel regelmatig in de buurt van het nest te horen.
  Ook hun buren zijn druk; af en toe zijn in de verte de territoriumroepen van een ander mannetje te horen, tegelijk met de dichterbij roepende Heinzl. Het is geen echo, de roepen lopen geheel uit de pas en gaan in de verte soms door terwijl Heinzl stil is.
  Mannen kletsen dus toch ook over de schutting. Het hangen aan de uilenbar komt pas later, als de dames druk zijn met hun kroost ๐Ÿ˜‰

 3. Is ook een optie Henriette. Volgens mij zitten ze gewoon te genieten in Sotsij ๐Ÿ™‚

 4. Ik zie dat menu alleen als ik naar de hoofdpagina ga, Henriรซtte. Dus niet op de reactiepagina. Ligt dat aan Firefox?

 5. Ik heb ze op dezelfde dag ook op de Lotte-Cam horen overvliegen, alleen geen idee in welke richting ๐Ÿ™‚

 6. Geen idee of die 3 nu een afspiegeling zijn van het gedrag van de soort. En of de tamelijk vroege broedster een uitzondering is, of juist andersom. We zien maar zo’n klein stukje van het geheel..
  Zoals altijd kunnen we alleen maar afwachten.

 7. Bij de Zweedse lijkt het voedsel geen rol te spelen. Er lagen al twee prooien, grote, in het nest. De drie landen lijken te verschillen in biotoop en toch vertonen ze hetzelfde gedrag? Dan zou je denken dat het weer in de noordelijke delen een rol moet spelen? Maar misschien denk ik te simpel en weten we nog maar een fractie van wat de invloeden zijn.

 8. he hoi @Rita, ja het is weer spannend! Ik moest er ook aan denken dat het wel bijzonder is dat uit alle drie de landen de oehoes weer even pas op de plaats maken. En ja ik denk dat dieren voelen wat voor weer er komt. Misschien toch nog een beetje winter maar dat kan een oehoe toch eigenlijk niet deren. Dat hebben ze zelf laten zien de afgelopen jaren. Duzzzzz……

 9. Hoi allemaal, gezellig weer hier ๐Ÿ™‚
  Het is eigenlijk best frappant, dat alle drie de webcam-paren na een flink actieve periode op hun respectievelijke nesten, ineens buiten beeld blijven.
  Ze zijn allemaal wel in de buurt, de Duitse oehoes roepen ook elke dag -regelmatig zelfs heel dichtbij- en er klinken geluiden van paringen c.q. prooioverdrachten, maar ze komen niet op de nesten.
  Zouden ze de stormdepressie hebben voelen aankomen, is het de stand van de maan, of zijn de relaties voldoende bevestigd, de nestkeuzes al gemaakt en wachten ze in de omgeving de juiste tijd af om dan ineens een ei te komen leggen? Ze blijven verrassen.

 10. Wat vertel je me nou Henriette? Dat hebben jullie toch wel geregeld ๐Ÿ˜‰ ? Ik gok op de ijdelheid der uilen met name de bubo bubo. Let maar op! Zeker in een van de drie landen zit zo’n ijdeltuit ๐Ÿ˜‰

 11. Zou best kunnen dat het voorjaar al in het verschiet ligt! Heb vanmiddag het eerste bloeiende madeliefje al in het gras gezien, en de Pimpelmeesjes zijn sinds 3 dagen hun nestkastje aan het verkennen!! We wachten het maar af, het weer kan natuurlijk ook zo weer omslaan! Groeten Lies.

 12. Ik wil geen spelbreker zijn…maarreh….de poll zegt niet dat het ei voor de camera gelegd moet worden ๐Ÿ˜‰

 13. Denk dat het voor de Zweedse even proefzitten was. Ze moet er nu nog even over nadenken voor ze echt gaat zitten ๐Ÿ™‚ Het is dan ook een hele beproeving zo afhankelijk te blijven zitten. Je moet als vogel maar weten waarom.

 14. Hoi hoi Henriette, denk ook dat ze ergens in de groeve zit. Het leek erop dat ze zover was. Kan ook maar zo weer beginnen natuurlijk. Ze blijven verrassen ๐Ÿ˜‰

 15. Ja dat heb ik gezien Henriette, Ze zat al met twee prooien in het hok die dag. Vervolgens heeft ze de gehele volgende dag op het nest gezeten. Ze ging breed zitten maar afgelopen dagen is ze niet meer te gezien.?

 16. @A3ana, ik hoor ook nog reglmatig kraanvogels overvliegen. Weet ook niet wat ik daarvan denken moet. Of het zijn vroege vogels en is de Lente daar, zoals Gejo zegt, of we krijgen nog een late winter. Gezien de bijzondere weersomstandigheden elders op de wereld. we gaan het zien.

 17. Dat Lotte even niet te zien is wil nog niets zeggen volgens mij. De Zweedse zat al in broedhouding en toch is ze nu al weer twee dagen weg. Je kunt ook geen afspraken maken met een oehoe ๐Ÿ™‚

 18. In de poll ligt de Nederlandse oehoe op kop!! We hebben er dus allemaal vertrouwen in.

 19. Tuurlijk nemen ze het vertrouwde plekje weer in, Bas had het over het eerste ei, vorig jaar op 17 februari dus….kan toch nog. Moet even nadenken wat ik bij het polletje ga invullen…..

 20. Laat ze twijfelen A3ana, het is nog keivroeg, normaal zien we toch pas bij BDL het uitkomen na een tijdje. En ik zie dat men denkt dat ze ineens een andere nestplaats zouden kiezen, maar warom zouden ze? Ze heeft daar op die plek toch al aantal jaren gebroed en ze lijken me aardig honkvast, toch?

 21. Och, er zijn al twijfels dat de BdL Oehoe niet voor de cam gaat broeden, dat zou jammer zijn.
  Karja fam. muis is zo groot, 1tje meer of minder…………
  Ik ben in Nederland en volgens mij vliegen er Kraanvogels over naar het zuiden, kan dat?

 22. Ik heb zondag de eerste oehoe in Duitsland in broedhouding op het nest gezien. het voorjaar is daar ๐Ÿ™‚

 23. Jullie hebben het ongetwijfeld al gehoord. Muis is gegrepen door M.
  Ik vrees nu voor de familie van Muis, nu M ze doorheeft.
  Zucht . . ik hield echt van Muis. Maar ja het is en blijft Oehoevoer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s