Einde Eifelse experiment

Vanmiddag heeft een Duitse EGE oehoe onderzoeker het wees-pulletje uit het webcam nest gehaald in de Eifel.  De Duitsoe oehoe Vrouw (Lotte) ging niet over tot het verzorgen van het adoptie jong. Het zal nu bij een Oehoepaar geplaatst worden die al jongen hebben.

Onderstaand een opname van de laatste ontmoeting tussen “Lotte” en het oehoe jong.

Met dank aan Rita voor dit filmpje

– Henriette –

Advertenties

14 thoughts on “Einde Eifelse experiment

 1. Uit het dagboekbericht van vandaag blijkt dat het ook bij de volièrevogels de vraag is of het jong nog geadopteerd wordt. Misschien inmiddels al te oud?
  Het is overigens overal drama bij de Uhus. Wat een rampjaar, na het topjaar 2012. Maar dat geldt eigenlijk voor de hele natuur.
  Wie weet had de adoptie toch kunnen lukken onder betere omstandigheden. Helaas is dat koffiedik kijken.

 2. Goed idee Henriette. Ik vraag me alleen af of dat al onderzocht is, aangezien er nog geen ervaringen waren met het plaatsen van een jong bij ouders zonder nest in de vrije wildbaan. Maar het is zeker een vraag waard.
  De laatste mogelijkheid, het niet om elkaar heen kunnen (al dan niet in combinatie met ruim voldoende eten) heb ik ook aan gedacht..

 3. Hoi Rita. Misschien leggen die vrouwtjes onbevruchte eireren waardoor zij wel in the mood komen om weesjongen op te voeden. Of….wellicht paren oehoes daar met elkaar maar willen ze daar geen jongen van en halen de eieren weg. Of….wellicht dat volwassen oehoe vrouwtjes die een leven in een voliere verblijven ook wat anders ingesteld zijn. Ze zitten constant in dezelfde ruimte als het jong en kunnen niet om elkaar heen. Misschien is het een idee om aan Stefan van de EGE wat meer details te vragen waarom de volwassen voliere oehoes dit wel doen.

 4. Henriette, in het dagboekbericht “Adoption?” staat dat ervaren oehoe-vrouwtjes in opvangstations, ook als ze geen jongen hebben, regelmatig vreemde jongen adopteren. Waarom zouden zij dit wel doen als ze niet die hormoon-trigger hebben en een in het wild levend vrouwtje niet? Zou het ook een kwestie van (te weinig) prooiaanbod kunnen zijn?

 5. ja ik ben ook erg benieuwd hoe het die kleine in het volgende adoptiegezin vergaat. ’t was toch een dappere dodo, die dagenlang zoet heeft staan wachten op die richel.

 6. Krijgen we t.z.t. informatie over deze pul in zijn/haar nieuwe nest?

 7. Ik deel je mening Majo. Misschien heeft dit experiment wel vragen moeten beantwoorden waar de grenzen bij oehoes liggen om tot acceptatie van een vreemde pul over te gaan. Nu ze dit weten hoeft dit niet meer herhaald te worden. Duidelijk is dat een Oehoe toch wel degelijk een bepaald hormoon-trigger moet hebben om dit te doen. Vogels zijn al snel te neppen waar het gaat om vreemde eieren erbij te leggen of er een jong extra bij te stoppen. Maar ik denk dat dit neppertje net iets teveel van het goede was.

 8. Het was een leuk idee, maar niet realistisch denk ik.
  Pulletje maakt nu denk ik veel meer kans op een goede verzorging.
  Het was leuk om naar die kleine dappere pul te kijken, maar ik ben blij dat hij nu naar een betere plek is

 9. Wat ik zo opmerkelijk vind is dat ze het jong ook niets doet. Iets dat , volgens Stefan, normaal is bij de Oehoes. Dat is wel anders bij de meeste dieren.

 10. Het is duidelijk, Lotte wil niks weten van het weesje. Heeft geen zin ermee verder te gaan.

 11. Wat een ongelofelijk moedig klein ding,zou ze/hij zich wel kunnen aanpassen in een groep dat al vertrouwd met elkaar is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s