En nog een ei

Donderdag 21 februari heeft de BdL webcam Oehoe wederom een ei gelegd.
Maar hoe ontstaat zo’n ei nu eigenlijk ?

ei

Afbeelding: Wikimedia Commons (GFDL)

Tijdens de vroege ontwikkeling van het embryo heeft iedere vrouwelijke vogel 2 eierstokken. Maar alleen de linker ontwikkelt zich bij de meeste tot een functioneel orgaan. Bij een aantal roofvogelsoorten komt de rechterkant ook tot ontwikkeling. De Oehoe valt daaronder.


Voortplantingsorgaan V vogel

Net als bij mannelijke Oehoes de testes, neemt tijdens het broedseizoen bij de vrouwelijke Oehoe het volume van de eierstokken flink toe. Een volgroeide eierstok ziet eruit als een tros druiven en bezit vele kleine eicellen. Dit zijn de eiblaasjes, oftewel de follikels.
Na de eisprong wordt het ei in de trechtervorm opgevangen (begin van de eileider, Infundibulum). Hier wordt het ei bevrucht met sperma waarna onmiddellijk de celdeling start. Dit zijn de eerste 15 minuten. Een reis van ongeveer 25 á 36 uur, van begin naar eind, vangt daarmee aan.
Het ei, in de vorm van concentrische lagen dooier, wordt met trillende bewegingen meegenomen naar het eerste deel  van de eileider. Hier komt een laagje eiwit om de dooier en de hagelsnoeren worden toegevoegd. Na ongeveer een uur reist het al duwend door naar het 2e deel, het magnum.
Dit is het  langst en meest opgerolde deel van de eileider. Het is dikwandig en bevat veel buisvormige klieren die meer eiwit, en daarnaast natrium, magnesium en calcium afscheiden . Het ei blijft hier drie uur.

Vervolgens gaat het naar het kortste deel van de eileider, de isthmus. Het ei wordt steeds groter en begint al zijn vorm te krijgen. Tijdens de 2 uur dat het ei hier blijft worden de binnenste en buitenste schil membranen gevormd en het vervaardigen van de eischaal wordt gestart.

In de uterus komt de schaal om het ei.
Het ei komt hier binnen met de punt eerst. De hagelsnoeren die in het eerste deel werden  gevormd, worden nu bevestigd aan de membranen die aan de binnenkant van de schaal liggen. Het ei blijft hier het langst, 20 tot 26 uur. In die tijd worden er ook zouten en water toegevoegd waardoor  het eiwitvolume verdubbeld. De schaalklier doet als laatste de rest van het werk.
Vlak vóór het leggen draait het ei en zal met de brede kant vooraan gelegd worden. Voordat hier sprake van is komt er eerst nog een dun laagje om het ei voor bescherming van bacterien en wordt het uiteindelijk door de Oehoe via de cloaca uitgeperst.

– Henriette –

Advertenties

One thought on “En nog een ei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s