Paring bij de Oehoe

Een mannelijke Oehoe heeft geen penis.  Hij bezit wel testes, maar deze zijn niet uitwendig. Ze zitten netjes intern opgeborgen.  Tijdens het broedseisoen zwellen de testes van de Man flink op. De zaadleiders nemen in dikte en lengte toe tot aan de cloaca. Het onderste gedeelte vormt dan een soort reservoir:….seminar glomus (zaadblaasjes).

Mannelijke voortplantingsorgaan

Voorafgaande aan de daadwerkelijke paring trappelt Man Oehoe op de rug van de partner. Hij zoekt zijn balans door de vleugels uit te spreiden waarbij soms de nekveren van het vrouwtje in de bek genomen worden. Het houvast zoekt hij met zijn poten bij de aanzet van haar vleugels. De Vrouw gaat wat voorover staan, helpt daarmee Man in zijn balans, richt haar staartveren op en brengt deze naar één zijde zodat haar cloaca vrij komt te liggen.

De Man Oehoe brengt zijn cloaca wrijvend tegen die van de Vrouw aan waarbij dan overdracht van sperma plaatsvindt. Dit wordt ook wel de “de cloaca kus” genoemd. (De cloaca is de opening waarbij zowel  ontlasting, urine en eieren naar buiten komen.)
De paring kan een luidruchtig gebeuren zijn waarbij Man in snel tempo korte roepen uitstoot en Vrouw een hoog schril geluid laat horen. De paringen duren zo’n 3 a 4 seconden en beginnen ongeveer 3 weken vóór de eileg.

– Henriette –

Advertenties

4 thoughts on “Paring bij de Oehoe

  1. wat een heerlijk eenvoudig toch technisch verhaal. Heb vaak vogels zien paren en dacht dan bijmezelf: hoe krijgen ze het voor elkaar in zo’n korte stonde. Nu snap ik het. Slakken doen er uren over.

  2. ondertussen via volgdeoehoe al gezien. Werkelijk schitterend.
    Best nog wel moeilijk om verschik via de webcam te horen

  3. Kun je ook een hint geven Henriette ?
    Heb al flink gebladerd, kom er nog niet echt achter waar het staat

  4. In het archief is nog een filmpje van een paring te vinden waarbij het geluid dat Oehoes daar tijdens maken goed te horen is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s