Waarom een uil de kop zo ver kan draaien

Uilen kunnen hun kop onvoorstelbaar ver draaien zonder dat ze dit moeten bekopen met hun leven. Dat weet iedereen. Maar nu zijn onderzoekers van Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore erachter hoe uilen dat doen.

Sommige uilen kunnen hun nek tot 270 graden draaien, dat is driekwart rond. De onderzoekers vonden een aantal belangrijke aanpassingen bij uilen waardoor ze hun kop zo ver kunnen draaien. Ze gebruikten uilen die een natuurlijke dood waren gestorven en injecteerden hen met een kleurstof om de bloedcirculatie na te bootsen. Hierbij draaiden ze de nek van de uilen met de hand om en keken met behulp van röntgenstraling wat er gebeurde.

De grootste bloedvaten die door de nek van de uil lopen, gaan dwars door gaten in de halswervels. Die gaten zijn tien keer zo groot als de diameter van de bloedvaten die er doorheen gaan. Door die extra ruimte komt er een soort verzachtende luchtzak om de slagader heen, waardoor het bloedvat flexibel genoeg is om de extreme draaiing van 270 graden te doorstaan. Bij mensen is die ruimte er niet.
Een andere aanpassing is dat uilen kleine verbindingen hebben tussen de verschillende slagaders. Hier kan uitwisseling van bloed plaatsvinden waardoor er altijd bloed naar de hersenen blijft stromen. Ook als een halsslagader geblokkeerd is als deze te ver is gedraaid.

De bevindingen van het onderzoeksteam zijn 1 februari j.l. in “Science” gepubliceerd. De wetenschappers wonnen de prijs voor beste poster of illustratie bij de National Science Foundation’s 2012 International Science & Engineering Visualization Challenge.
(klik op de gekleurde link hierboven om de fraaie illustratie te bekijken)

Bron: Volkskrant.nl – Derwin van der Schoot

– Henriette –

Advertenties

3 thoughts on “Waarom een uil de kop zo ver kan draaien

  1. Hoe is het mogelijk, ik probeerde het ook maar dat lukt niet, kan net over mijn schouder kijken. mooi die tekeningen bij de link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s