Let’s Oehoe ! ©

Kamagurkaoehoesaveweb1

11 dagen geleden zijn Uhuline en Arnie in Duitsland aan hun herfstbalts begonnen en roepen vrijwel iedere avond in de schemering. In deze tijd (eind oktober/november) gaan de oehoes theoretisch ook de potentiele nestplaatsen bekijken en inspecteren.
De pullen van dit Oehoepaar, het vrouwtje Jette en het mannetje Ale, hebben onlangs het ouderlijk territorium verlaten. Jette een paar dagen vóór de herfstbalts aanving, en Ale is sinds de 22e oktober niet meer gezien. In vergelijking met de gezenderde oehoes die wij hier volgen is dit vertrek laat.

In andere Oehoegebieden zullen weldra ook de Oehoe-hormonen zoetjes aan gaan kriebelen, of al kriebelende zijn.

Evenzo in de Eifel.
De duitse zender SWR heeft besloten dat de camera op zijn plaats blijft, met de hoop dat er in 2010 weer een broedpaar te volgen is op Lotte’s oude nestplaats. De afgelopen weken hebben we al een paar maal een bezoekje gezien. December is de rustigste maand, waarna in januari de hoofdbalts begint en de bezoekjes aan het nest weer toe zouden moeten nemen.
We gaan deze bezoekjes in ieder geval weer bijhouden.

En wat gaan de Zweedse Oehoes in de kopermijn doen?……..en de Stockholmse oehoes met hun prachtige met zand bekleedde nestkist op het dak van het stadion?
Maar nog belangrijker…wat gaan “onze” Nederlandse Oehoes doen, en die in de grensgebieden ?

Nog maar een maandje of 4 geduld.

– Henriette –

© HE

Advertenties

0 thoughts on “Let’s Oehoe ! ©

 1. wat spannend allemaal weer. Een tijd niet kunnen lezen, dus moest een hoop inhalen.
  Meteen maar weer even gekeken op 7.03 in de Eifel. Wat staat ons in het voorjaar te wachten???

 2. ha,ha….onzekere oehoes….ik bedoel dus onzekere waarnemingen van oehoes. De uilen zijn niet gefotografeerd of door een ervaren ornitholooog gezien. Puur op basis van beschrijvingen door omwonenden. In dat geval praat ik over een onzekere/mogelijke oehoe.

 3. ik snapte het eerst niet : een onzekere oehoe, maar het is geen gebrek aan zelfvertrouwen dus☺

 4. In gelderland zijn twee onzekere oehoes gezien. Op 1 plek graaide een grote roofvogel tegen de schemering een meerkoet van het water. op 2 km. daarvan is ook een mogelijke oehoe gezien.
  Daar ga ik dus luisteren natuurlijk.

 5. De oehoes roepen ( vanwege het rustige herfstweer ???) in verschillende gebieden al volop. het is dus tijd om eens te gaan luisteren ’s avonds.
  Doe dit vanaf een kwartier voor zonsondergang tot een half uur daarna. Dus niet pas als de schemering al is ingevallen. Sommige oehoes roepen namelijk maar enkele keren en stoppen er dan alweer mee. Kom je dan in het donker, dan is het “feest”al voorbij.
  Is er bij u in de buurt een zandwinningplas met veel zandheuvels, een oude vuilnisbelt, een industrieterrein grenzend aan bos met de nodige zandheuvels o.i.d……. waag dan eens een gokje en ga eens enkele keren luisteren tussen nu en eind november.
  Wie weet……………….

 6. Er zouden er hier genoeg zitten Henriëtte maar…… ik ga niet de afgravingen in tegen donker!! Ik hoop dat ik ze hier in de buurt vanaf mijn terras ga zien.

 7. @Adriana….hoe staat het eigenlijk met de Oehoes in het gebied waar jij woont ? Er zouden er daar veel moeten zijn.

 8. Precies Marian….. dat is het leuke van onderzoek. Soms komt er het tegendeel uit van wat je had verwacht. In ieder geval ga ik voorlopig geen onderzoek starten voor deze hypothese.
  Het GPS-onderzoek hopen we nog een aantal jaartjes vol te houden eerst.

 9. Hier zit elke avond een Steenuiltje te roepen boven op een lantarenpaal, geweldig om te zien en horen.

 10. ik denk genoeg voedsel eerder vertrek weinig voedsel later vertrek,maar ook de najaarbalts wat gejo zegt kan er mee te maken hebben dit is eigenlijk wel interesant gejo,maar je zal er nooit achterkomen lijkt mij waneer ze vertrekken.
  je noemde een paar voorbeelden net die altijd verschilend zijn.

 11. Hypothese: Als een oehoejong goed te eten krijgt is hij eerder in een goede conditie en kan daardoor eerder vertrekken.
  Maar om dit te bewijzen moet je eigenlijk onderzoek doen door jongen herhaaldelijk en op verschillende leeftijden te vangen en te meten.

 12. In de Achterhoek heb ik een keer begin november nog een jonge oehoe gehoord !
  Zelfs binnen hetzelfde gebied waar ogenschijnlijk niets veranderd is in de voedselsituatie, kunnen jonge oehoes dus het ene jaar erg vroeg en een ander jaar erg laat wegtrekken.
  Het zal wel een samenloop van factoren zijn; rustige weersomstandigheden, verliefdheidsniveau van pa en ma ( vroege herfstbalts zal leiden tot vroeger vertrek….de jongen moeten dan gewoon “ophoepelen”), voedsel, conditie enz.

 13. ….maar de suggestie van Maarten is ook heel interessant. Bedoel je hierbij weinig….of veel voedsel, Maarten ?

 14. Hahahaha….die staat Roelof. Die pullen hebben natuurlijk smachtend zitten te wachten tot ik nog een keer langskwam. Hahaha.

 15. Gejo…..
  De gezenderde oehoes hebben veel eerder hun gebied verlaten dan de Duitse die Ujo volgt, terwijl de Duitse Oehoes toch eerder het nest verlaten hebben.
  Als je die weken van zelfstandigheid (uit het nest)dan bij elkaar optelt is dit verschil enorm groot. Waar kan dit aan liggen ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s